Våtdrakt

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet Våtdrakt kan oversettes til Wetsuit på engelsk.[1][2] 

En våtdrakt er et klesplagg laget i neopren, beregnet til dykking/bading samt for aktiviteter som medfører stor risiko for fall i sjøen. Våtdrakter er generelt mest ment brukt sommersesong og skuldersesong, vinterstid bør man vurdere tørrdrakt.

Innhold

[rediger] Behov

Båtfolk driver ofte med forskjellige typer vannsport, som vannski, dykking, allminnelig bading og svømming, da kan det være kjekt å ha en våtdrakt. Selv om man ikke driver med slikt, så er det greit å ha en tilgjengelig i tilfelle man brått får behov for å komme seg ned i kaldt vann og fjerne tau fra propellen e.l. I tillegg kan badesesongen utvides noe med våtdrakt, da vanntemperaturen ikke lengre er en like stor hindring for å ta seg et bad/svømmetur.

[rediger] Formål

En våtdrakt kan gi:

 • Isolering mens man er i vannet, slik at man kan holde ut lengre i kaldt vann.
 • Isolering slik at man unngår å fryse etter at man har kommet opp av vannet.
 • En viss beskyttelse mot harde slag, f.eks. dersom man faller på vannski i stor hastighet.
 • En viss beskyttelse mot brennmaneter o.l.

En våtdrakt gir i tillegg oppdrift i vannet - dette kan være ønskelig i noen situasjoner, men ikke ved dykking.

Enkelte våtdrakter har også andre spesialegenskaper, som kamuflasje (ifbm undervannsjakt), glatt overflate for å tillate raskere svømming, etc.

[rediger] Teori

Vann leder bort varme mye raskere enn luft, så selv på en varm sommerdag kan man risikere problemer med nedkjøling dersom man er for lenge i vannet. Vanlige klær kan til en viss grad benyttes for å holde varmen, men man får fortsatt sirkulasjon av vann mot huden - i tillegg blir våte klær tunge og uhåndterlige.

En god våtdrakt er ikke fullstendig vanntett, men det skal komme lite vann inn i drakten, og det skal være svært lite sirkulasjon av vannet som kommer inn. Dersom man faller i svært kaldt vann mens man har en våtdrakt på, kan det bli svært kaldt med det samme, men etterhvert vil vannet på innsiden av drakten oppnå kroppstemperatur.

En god våtdrakt isolerer svært godt (ifht tykkelsen) mot det kalde vannet på utsiden, da materialet er en slags skum, med nitrogenbobler.

Det er fire ting som er vesentlig for isolasjonsevnen til en våtdrakt[3]:

 • Mengden med vann som kommer inn på innsiden av våtdrakten. Jo mer vann som kommer inn, jo mer må varmes opp. Vannets isolasjonseffekt er ubetydelig.
 • Sirkulasjon - hvor raskt vannet på innsiden sirkuleres ut. Sirkulasjon innebærer direkte varmetap.
 • Tykkelse på materialet - jo tykkere materiale, jo saktere slipper varmen igjennom.
 • Mengde med hud som fortsatt er direkte eksponert

[rediger] Kvalitetsforskjeller

Billige våtdrakter fra Europris eller Biltema[4] gir kanskje best valuta for pengene[5], men enkelte er lite fornøyd[6]. Ønsker man en god drakt må man litt opp i pris. En billig komplett våtdrakt koster omtrent like mye som en dyr våtdrakthanske - men det er vesentlige kvalitetsforskjeller. En billig, tynn, kortermet og kortfotet våtdrakt som kanskje i tillegg er litt for stor gir insignifikant med isolering, mens en tykk og tettsittende kvalitetsdrakt kan tillate bading i lengre tid midt på vinteren.

 • Tykkelse har svært mye å si - naturlig nok, jo tykkere våtdrakt jo bedre isolasjon. Isolasjon på minst 4 mm[7] er anbefalt, men gjerne opp mot 7 mm[8].
 • En god våtdrakt har gjerne varierende tykkelse - tykkere lag rundt kroppen og tynnere lag rundt føtter og armer.
 • En god våtdrakt er fleksibel og er ikke mye til hinder for bevegelse, selv om den er tykk.
 • En god våtdrakt skal være helt tett, eneste lekkasjer er ifbm hals, føtter og armer. Billige våtdrakter kan lekke gjennom materialet og særlig i sømmene. Jo mer lekkasjer, jo mer sirkulasjon av vann - varmt vann ut av våtdrakten, kaldt vann inn[9].
 • En god våtdrakt er akkurat passelig; En våtdrakt som er for stram på ett eller flere punkter vil være ubehagelig å ha på, kan forhindrer blodsirkulasjonen til hodet og andre kroppsdeler, og kan til og med gjøre det vanskelig å puste. Samtidig bør det være minst mulig ledig rom på innsiden; jo mer vann det er plass til på innsiden, jo dårligere isoleringseffekt. Det bør også være minst mulig lekkasjer, minst mulig sirkulering av vannet.
 • Plassering av glidelås.

[rediger] Praktiske tips

 • Det kan være en utfordring å få kledd på seg en våtdrakt på tørr hud; det er lettere i dusjen eller i vannet.
 • Bruk av balsam, såpe eller talk kan også gjøre det lettere å få på seg drakten
 • Dersom man kler på seg drakten i en varm dusj, blir det ikke fullt så kaldt å hoppe i havet etterpå; da har man noe varmt vann inne i dressen, slik at den ikke blir like mye fyllt opp av kaldt vann
 • For å redusere sirkulasjonen, kan man bruke våtdraktssokker og hansker, og surre rundt med eltape i sammenkoblingene[10].

[rediger] Referanser

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
 3. Innlegg av Komodo på baatplassen.no
 4. http://www.biltema.no/no/Bat/Ovrig/Vatdrakt-2000036349/
 5. finnes opptil flere fornøyde brukere av Erik på baatplassen.no
 6. H2H - halvdrakt fra Europris vs tykk heldrakt fra O'Neill av tobixen på baatplassen.no
 7. Innlegg av Puddingen på baatplassen.no
 8. Innlegg av Arne_Heen på baatplassen.no
 9. Innlegg av pacuare på baatplassen.no
 10. Innlegg av FjordHT på baatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy