Ukontrollert jibb

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet unkontrollert jibb kan oversettes til accidental jibe på engelsk. 


En ukontrollert jibb er en relativt farlig hendelse på en seilbåt, derfor er det viktig at alle som er ombord i en seilbåt med seilføring har kjennskap til fenomenet. Det kan være fatalt dersom noen får bommen i hodet, og det kan forårsake MOB. Seil som skifter side kan generelt forårsake MOB dersom uoppmerksomme personer befinner seg på feil sted på dekk til feil tid.

Innhold

[rediger] En typisk foranledning

Man seiler på slør (med vinden bakfra) og med storseilet langt ut til den ene siden, hengende etter storseilskjøtet. Det er relativt god vind, og man har relativt god fart, men siden man seiler med vinden og bølgene føles alt rolig og ufarlig ut. Rormannen slapper godt av, kanskje man kjører på autopilot og sitter med en bok/nettbrett/mobil[1]

[rediger] Oups

Enten fordi rormannen legger om kursen litt, eller fordi vinden skifter retning, så kommer ikke vinden rett bakfra lengre, men litt fra den siden man har seilet på. Plutselig får vinden tak på feil side av storseilet. Vinden river storseilet bakover - siden det omtrent ikke er motstand vil seilet rive med seg bommen, som svinger bakover og over til motsatt side i en enorm fart. Den som tilfeldigvis har hodet sitt i veien for bommen får seg en meget stygg smell. Når skjøtet stopper bommen får hele riggen seg en ganske så stor smell.

[rediger] Hvordan unngå

  • Rormannen må være obs på vinden og foreta en kontrollert jibb, hvor skjøtet strammes opp og seilet flyttes forsiktig over til andre sida.
  • Unngå seiling med vinden rett bakfra, seile i sikk-sakk også i medvind.
  • man kan bruke et tau og binde opp masta slik at den ikke kan svinge helt over ("preventer"). Dersom man er litt smart lager man seg en anretning med karabinkroker e.l. og riktige taulengder slik at det blir enkelt å binde opp preventer.
  • Det finnes bremsesystemer som gjør at bommen aldri kan få en farlig fart under en ukontrollert jibb.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. cner på havgapet.com - http://www.havgapet.com/index.php?showtopic=8548&st=60#entry151057
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy