Trinse

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet trinse kan oversettes til pulley på engelsk.[1][2] 

Fil:Harken 57C block.jpg
Moderne blokk med én trinse

En trinse er et hjul designet for å kunne dra et tau med en vinkel (typisk 180 grader) med minst mulig friksjon - eksempelvis, på en seilbåt har man trinser på toppen av masta slik at man kan stå på dekk og dra fallet nedover for å løfte seilene oppover til topps i masta.

Fil:Pulley1a.svg
Bruk av taljesystem for løfte opp en gjenstand, med halvert kraft

Når man løfter seilet til topps vil man måtte legge på like stor kraft på fallet som hva seilet veier. Kraften på trinsa på toppen av masta er imidlertid krafta dobbelt så stor - den utsettes for kraft både fra seilets vekt og fra den som drar i falltauet. Ettersom trinsa sitter godt fast spiller det ingen rolle - men prinsippet kan benyttes som kraftforsterker.Dette er særlig anvendt på storseilskjøtet på en vanlig seilbåt. Dersom man fester tauet i løygangen og lar det gå opp til bommen og gjennom en trinse kan man dra tauet nedover og utøve dobbelt kraft på bommen. Ved å bruke mange trinser og la tauet gå opp og ned noen ganger kan man mangedoble krafta på bommen. Den siste trinsa brukes til å vinkle draget, slik at man kan dra tauet i en mer komfortabel retning enn rett ned.Før var det også vanlig å operere heisekraner vha dette prinsippet - og bommen på en vanlig seilbåt fungerer utmerket som heisekran.


[rediger] Begrepsbruk

En trinse er selve hjulet; man finner ofte fastmonterte trinser f.eks. nederst i masta på en vanlig seilbåt.

I maritim sammenheng bruker man ofte ordet blokk om en enhet med én eller flere trinser og som kan festes, f.eks. til et tau vha sjakkel, krok eller øye.

En talje er et system med tau og blokker for å løfte eller stramme noe.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy