Spesialmerke

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet Spesialmerke kan oversettes til Special mark på engelsk.[1] 

Se også staker.

Spesialbøyene markerer forbudssoner; innenfor de markerte områdene er det ikke tillatt å ferdes med motorbåt, seilbåt eller seilbrett - og er man nærmere bøyene enn femti meter, skal man holde under fem knop. Umotorisert luftmadrass, kajakk og robåt er akseptabelt, så lenge man er aktsom, ferdes hensynsfullt og holder seg under fem knop.

Disse bøyene kalles ofte "badebøyer" da de (i Norge) oftest brukes for å markere soner reservert for svømming og bading - men de har også andre bruksområder. Eksempelvis, i Leangbukta er regattabane for kajakker markert med gule bøyer, og utenfor Norges Yrkesdykkeskole på Fagerstrand er det også markert en forbudssone. Det står i forskrift at spesialmerker skal brukes for å markere oppdrettsanlegg[2].

Spesialbøyene er gule, og har en X som toppmerke. Norske spesialbøyer benytter også toppmerke. Bøyene har ett gult refleksbånd. IALA angir at bøyer med lys skal blinke på en slik måte at de ikke kan forveksles med noen andre lyssignaler i området. I Norge har de som hovedregel karakteristikken Fl (4) Y[3], altså fire gule blink etterfulgt av en pause.

Huskeregel: X betyr forbud.

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Forskrift om farvannsskilt og navigasjonsinnretninger, paragraf 8 - https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2012-12-19-1329
  3. http://www.kystverket.no/Maritim-infrastruktur/Fyr-og-merker-/Flytende-merker/
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy