Skroggjennomføring

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen har få bidragsytere og bør kvalitetssikres. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å lese igjennom og korrigere den


Edu miscellaneous.png

Ordet skroggjennomføring kan oversettes til hull fitting på engelsk. 


Når man skal ha sjøvann og spillvann inn og ut av båten (typisk toaletter, vask, kjølevann til motoren) trenger man å lage hull i skroget. Skroggjennomføringen er en rørkobling laget for å gå gjennom hull i skroget, gjerne under vannlinja. (Horisontale gjennomføringer på dekk og dollbord kaller vi dekksgjennomføring). Skroggjennomføringens første formål er å hindre at vannet utenfra lekker inn i båten, utenom rørsystemet. Umiddelbart etter skroggjennomføringen skal det alltid stå en stoppekran (aka bunnventil). Stoppekranen skal være enkel å åpne og lukke.

Innhold

[rediger] Årlig vedlikehold

Skroggjennomføringene må inspiseres og vurderes årlig, man må verifisere at bunnventilene lett lar seg åpne og lukke, man må sjekke at slanger er godt koblet på og gå over og etterstramme eventuelle slangeklemmer.

[rediger] Bytte av skroggjennomføring

Skroggjennomføringer i metall kan begynne å korrodere - denne korrosjonen kan godt komme fra innsiden og således ikke være synlig utenfra. Slikt kan medføre at båten plutselig begynner å ta inn vann og synke. Det skjer ganske sjeldent, men siden konsekvensen av en havarert skroggjennomføring er såpass stor bør man se over skroggjennomføringene dersom de er gamle.

En test man kan gjøre er å file innsiden av skroggjennomføringen med en rundfil eller halv rundfil. Dersom man ser røde eller brune flekker[1] eller dersom man må file mye før metallet blir blankt, eller dersom det er groper eller partier som man ikke får blankt, så er det på høy tid å skifte. Dersom det er trivielt å få metallet blankt, så holder antageligvis skroggjennomføringene i en god del flere år.[2].

Det hjelper lite at skroggjennomføringen er god som ny dersom stoppekranen korroderer bort - dersom stoppekranen er vanskelig å skru til, så bør den byttes.

Man bytter helst både stoppekran og skroggjennomføring samtidig. Bl.a. kan det være viktig at disse er av samme materiale.

Å sparke eller slå på gjennomføringen for å se om den holder er ingen god idé[1].

[rediger] Fjerning av gammel skroggjennomføring

Det skal teoretisk være mulig å skru opp skroggjennomføringen, men siden den er limt fast er det oftest ikke verd bryet - og dersom det er en metallkonstruksjon som har stått i mange år vil antageligvis mutteren sitte svært godt fast.

Et alternativ er å bruke vinkelsliper fra utsiden av skroget, jobb fra hullet og utvid det til flensen (ringen rundt) faller av. Et konisk borr kan også være fint til dette formålet[3]. Eventuelt, kutt av mesteparten av flensen, og er man heldig separeres flens og gjennomføringsrør uten risiko for å skade skroget med vinkelsliperen[4]. Deretter kan hele skroggjennomføringen trekkes inn fra innsiden, eller bankes inn fra utsiden. Det skal være mulig å gjøre dette med minimale skader på skroget, men skulle man være uheldig og lage små riper på skroget gjør ikke det så mye. Faktisk anbefaler enkelte å lage en liten fordypning ned mot hullet slik at sikafleksen klemmes innover i stedet for utover ved stramming av skroggjennomføringen.

Husk på at bruk av vinkelsliper på metallgjennomføring nødvendigvis vil forårsake et gnistregn, og at varme slipepartikler kan brenne seg fast.

[rediger] Valg av nye skroggjennomføringer

Ihht bl.a. diverse forumpostinger på baatplassen.no er plastgjennomføringer (kompositt) av et annerkjent merke (f.eks. "Tru Design" eller "Marelon") antageligvis et naturlig førstevalg på plast/glassfiberbåter - ingen bekymring for korrosjonsproblemer, og stoppekraner glir like lett etter ti års bruk som når de er nykjøpt. Tru Design kan bl.a. kjøpes fra Seatronic eller fra http://www.discount-marine.co.nz/. En ulempe med disse er at de er relativt dyre.

Med trebåt som trutner er det viktig med strekkfasthet, da er muligens metallgjennomføring best. På en stålbåt kan ventiler av edlere metall enn selve båten sveises fast i skroget - det holder i hele båtens levetid, da hele skroget vil virke som "offeranode"[5] og vil være vesentlig billigere enn komposittgjennomføringer. På aluminiumsbåt bør man velge kompositt[6].

Det er mange som sverger til metallgjennomføringer også på plastbåter. En fordel med metall er at det er mer solid og motstandsdyktig mot ytre påvirkninger. Det har skjedd at plastgjennomføringer har sprukket opp som følge av ytre påkjenninger, både høyhastighetsbåter som har kommet borti noe, eller fordi noe tungt har falt ned på en plastgjennomføring[1]. Det finnes i allefall én annenhåndsberetning om at en plastgjennomføring har sprukket opp[7]. Dette har blitt et mindre problem med årene[1], antageligvis fordi dagens komposittgjennomføringer er kraftigere enn gårdagens simplere plastgjennomføringer. TruDesign selges nå også med støttehylse av metall for å gjøre stuss og bunnventil mer robust ovenfor ytre påvirkninger. Det spekuleres videre i at man typisk vil være tilstedet og merke det når en plastgjennomføring ryker, og dermed vil være i stand til å foreta nødreperasjoner, lensing og søking av nødhavn/NSSR, mens metallgjennomføringer typisk vil ryke mens ingen passer på, slik at båten typisk går ned.

Det kan også være estetiske grunner for å velge metall.

Gode plastgjennomføringer er tykkere i "godset" enn metallgjennomføringer, noe som medfører at ytre diameter på gjennomføringen er større for samme indre diameter - dermed må man ofte lage et større hull i skroget dersom man bytter fra metall til plast. Stuss og stoppekran bygger også noe mer, så man må være sikker på at man har tilstrekkelig med plass inne i båten.

Dersom man foretrekker metallgjennomføringer er bronse eller syrefast rustfritt stål[8] mest anbefalt. Messing har et dårlig rykte - men man skal være klar over at det kan være store kvalitetsforskjeller både blandt messing og bronse[9], mange har byttet ut messinggjennomføringen etter mange års tjeneste i sjøen - og oppdaget at den har vært helt fin etter å ha kappet den opp med vinkelsliper.

Vanlige forbrukerkjøpsrettigheter hjelper lite når båten plutselig ligger på havets bunn - for skroggjennomføringer bør man kanskje bruke litt tid og penger på å velge antatt kvalitet fremfor lavest mulig pris. Det er et CE-krav at metalliske skroggjennomføringer på nye båter skal vare i fem år - men fem år er jo ikke mye! For skroggjennomføringer solgt løst er det ingen CE-krav. Når det er sagt, Biltemagjennomføringene kan sikkert vare i dekader, de også[10].

Det kan være skummelt å ha forskjellige typer gjennomføringer og stoppekraner - ulike typer metaller fører ofte til korrosjon, og det kan være problematisk å skru sammen metallgjenger og plastgjenger[11].

[rediger] Lage hull for skroggjennomføring

Glassfiber / sandwich: Det er viktig at sandwich-materiale ikke får trekke vann, og dette gjelder til en viss grad også glassfiber. Det hevdes at gammel sikafleks ikke nødvendigvis er fullstendig vanntett, derfor er det smart å legge epoxy langs kantene til hullet. Det anbefales også å lage en fordypning ned mot hullet på utsiden, slik at man er sikker på at sikafleksen ikke presses utover ved stramming av skroggjennomføringen.

[rediger] Installasjon av ny skroggjennomføring

Pakningen skal være på innsiden. Man legger sikafleks, Tec7 (eller tilsvarende tettemasse) på undersiden av flensen (den ytre "kraven") og dytter inn den nye skroggjennomføringen. På innsiden legger man også tettemasse under pakningen. Deretter skrur man til - for enkelte tettemasser kan det være viktig at hverken skroggjennomføringen eller pakningen vris rundt. Det er relativt vanlig praksis[12] å ikke stramme helt til med det samme, men heller etterstramme etter noen dager når sikefleksen har herdet skikkelig - denne praksisen er imidlertid omdiskutert[13] og ikke anbefalt av Sikafleks[14].

Dersom det ujevne kanter anbefales det å lime med epoxy i stedet for å bruke tettemiddel[15]. For enkelte plastgjennomføringer kan tettemiddel gi dårlig heft[16]. Epoxy er en sikker løsning, men vil forårsake problemer når/dersom gjennomføringen skal skiftes neste gang[trenger referanse].

For kjølevannsinntak med asymmetrisk sil skal sila vende bakover på saktegående båter og forover på hurtiggående båter[17]

For videre gjenger mot kuleventiler etc bruker man gjengetape, locktite eller evt hamp. Vær oppmerksom på at enkelte typer av locktite bare fungerer på metall[18].

Husk på doble slangeklemmer på alle slangeklemkoblinger under vannlinja. Antageligvis er passform og utforming av nippel - og ikke minst, etterstramming og tilsyn - langt viktigere enn at man bruker doble slangeklemmer[19], men kostnaden med en ekstra slangeklemme er helt marginal, og doble slangeklemmer kan være en forutsetning i forsikringsvilkårene.

[rediger] Referanser

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Behöver vi vara oroliga för våra bordgenomföringar? - http://www.vastkustkretsen.se/pmwiki/uploads/Teknik/TEK-Bordgenomforingar.pdf
 2. Komodo på baatplassen.no - http://baatplassen.no/i/topic/97660-materialkvalitet-i-skroggjennomfoeringer-og-annet-av-metall-i-baaten/
 3. http://www.batmagasinet.no/bladarkivet/gj%C3%B8r-det-selv-slik-skifter-du-skroggjennomf%C3%B8ringen
 4. nordan family 27 på baatplassen.no - med bilder og beskrivelse: http://baatplassen.no/i/topic/63857-gjennomfoering-i-skroget-naar-skifte/page-4#entry898666
 5. Innlegg av Hulda på baatplassen.no
 6. Innlegg av Hulda på baatplassen.no
 7. Bruker:tobixen fikk henteturen utsatt med én uke fordi selger hadde "kommet borti" en plastskroggjennomføring ved skifte av filtre på motoren, slik at skroggjennomføringen måtte byttes
 8. syrefast (...) ikke nødvendigvis fordi det er best, men jeg ville valgt det fordi det er lett å få tak i og tilsynelatende gir mest for pengene av Komodo på baatplassen.no
 9. Innlegg av Komodo på baatplassen.no
 10. Innlegg av Komodo på baatplassen.no
 11. Innlegg av kriftian på baatplassen.no
 12. http://www.batmagasinet.no/bladarkivet/gj%C3%B8r-det-selv-slik-skifter-du-skroggjennomf%C3%B8ringen anbefaler dette, også anbefalt av selger på Seatronic samt i flere BP-innlegg
 13. Innlegg av Komodo på baatplassen.no
 14. Innlegg av nordan family 27 på baatplassen.no
 15. Innlegg av Bølgende blå på baatplassen.no
 16. Innlegg av VannTro på baatplassen.no
 17. Baatplassen.no - http://baatplassen.no/i/topic/63857-gjennomfoering-i-skroget-naar-skifte/page-5#entry920780
 18. Innlegg av VannTro på baatplassen.no
 19. Innlegg av Komodo på baatplassen.no


Stubb.pngDenne artikkelen trenger bilder. Hjelp til med å søke etter bilder som kan anvendes, eller last opp egne bilder om temaet.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy