Sjøsyke

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet Sjøsyke kan oversettes til Sea sickness på engelsk.[1][2] 

Sjøsyke er noe man må ta hensyn til; det kan være et risikomoment dersom kaptein eller mannskap blir slått ut. Selv om man er immun mot sjøsyke, så bør man vite litt om hvordan man håndterer det - såfremt man ikke alltid er alene ombord, så er det forventelig å oppleve at folk ombord blir sjøsyke.

Sjøsyke er en ganske individuell ting; det som fungerer for noen fungerer ikke for andre. Sjøsyke pleier å gå over etter ca tre dager til sjøs, men normalt dukker den opp igjen neste gang man drar ut på tur. Det finnes også erfarne fiskere og sjøfolk som blir sjøsyke. Det hevdes imidlertid at det er mulig å trene bort sjøsyken[3]

Innhold

[rediger] Teori

Det er anerkjent teori at sjøsyke i hovedsak skyldes en intern konflikt mellom synsinntrykkene (som tilsier at man står i ro ifht omgivelsene) og signalene fra balansesensorer og kropp (som forteller at man er i bevegelse). En slik intern konflikt kunne også oppstått dersom man hadde spist hallusinogener - kroppen forsøker å beskytte seg ved å sette fordøyelsessystemet i revers og kvitte seg med mageinnholdet.

Ihht denne teorien bør man bekjempe rotårsaken ved å stirre ut mot horisonten, slik at det blir samsvar mellom synsinntrykkene og sanseinntrykkene.

[rediger] Mat

Ingefær har dokumentert effekt og fungerer for de fleste - fortrinnsvis fersk ingefær, men det er også mulig å kjøpe kapsler. Se også lengre ned.

Søtsaker og mektig fet mat kan øke risikoen for sjøsyke[trenger referanse]. På den andre siden er chips og cola rapportert å avhjelpe symptomene[4], samme med salt lakris. Alkohol er også noe som fremmer kvalme, men som allikevel kanskje kan virke inn på å "resette" hjernen[5]

Det kan hjelpe å tygge på noe. Tyggegummi kan forsøkes, gulrøtter er også rapportert å ha positiv effekt[6]

Fiberrik mat, f.eks. knekkebrød er anbefalt, det holder magen i gang uten å forårsake kvalme[7]. Det er viktig å få i seg noe mat, men ikke for mye.

Vitamin C er også anbefalt.

[rediger] Pinkvins mirakelmikstur

 • En bit fersk ingefærrot
 • Noen dråper sitronsaft
 • 1 ss sukker
 • 1l kokende vann

Ingefærroten skjæres opp i små biter og presses gjennom hvitløkspresse. Alt mikses sammen. Mengde vann ifht ingefær smakes til ihht personlige preferanser, drikken skal være litt spiss men behagelig å drikke. Drikken fylles på termos, og inntas preventivt eller ved behov.

[rediger] Reseptfrie legemidler

Man kan få kjøpt sjøsykepiller på apoteket - varemerket Postafen er mest allminnelig. Det som er viktig er at disse inntas i god tid før man blir sjøsyk. Postafen virker for mange [8], men ikke alle[9]. Marzinè er et alternativt legemiddel som kanskje virker bedre. Ingefærkapsler selges også.

[rediger] Reseptbelagte legemidler

Dersom man har alvorlige problemer med sjøsyke og de reseptfrie midlene ikke hjelper, kan man gå til lege, som kan utskrive resept på sterkere midler. Disse kan ha bivirkninger, noen rapporterer at de har blitt søvnige av det, andre har hatt problemer med hallusinasjoner.

[rediger] Annet

Det enkle er ofte det beste; dersom man har mulighet bør man vurdere å oppsøke en lunefull uthavn eller legge om kursen slik at man havner i le bak øyer.

Det er viktig å forebygge og motarbeide båtlukt.

Pasienten bør enten ligge flatt (gjerne på magen) og prøve å sove, eller sitte mest mulig utendørs, med blikket festet mot horisonten. Eventuelt bør den som er sjøsyk stå til rors og styre skuta[10].

Det vil være minst bevegelser i båten i båtens midtpunkt.

Det er ikke noen god idé å prøve å lese en bok eller spille dataspill dersom man lett blir sjøsyk.

Andre kjærringråd som har hjulpet for enkelte er å tape navelen tett[11], samt feste en persilledusk på brystet.

Det er kommet noen briller på markedet som mirakuløst skal motvirke sjøsyke[12][13]

[rediger] Landsyke

Et relatert fenomen er at det fortsatt føles som at bakken gynger når man kommer ut av båten etter å ha opplevd bølger i lengre tid. Dette forårsaker sjeldent problemer, men for enkelte kan det bli så voldsomt at at det er et problem[14].

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
 3. http://www.aftenbladet.no/nyheter/innenriks/--Sjosyke-sitter-i-hodet-2762247.html - sjøsyken sitter i hodet
 4. Innleggbaatplassen.no
 5. [ http://baatplassen.no/i/topic/65125-gode-r%C3%A5d-mot-sj%C3%B8syke/page-2#entry920689 Innlegg] på baatplassen.no
 6. Innlegg av etape90 på baatplassen.no
 7. Innleggbaatplassen.no
 8. Innleggbaatplassen.no
 9. Innleggbaatplassen.no
 10. Innlegg av tom-ass på baatplassen.no
 11. Innlegg av Trophy på baatplassen.no
 12. Innlegg av lano2 på baatplassen.no
 13. http://www.seilas.no/wip4/detail.epl?id=2157289
 14. Innlegg av Jadal på baatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy