Sikkerhetssele

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk

En sikkerhetssele kan fungere som ekstra sikring dersom man skal utføre arbeider i seilbåtmast, samt (sammen med jackstay) for å bevege seg sikkert på dekk (oftest benyttet på seilbåter) under sjøgang.

I det siste tilfellet er det viktig at sikringsremmen er såpass kort at man ikke risikerer å bli hengende hjelpesløs på feil side av rekka - eller enda værre, at man risikerer å bli dratt hjelpesløs bortover i vannet. Et godt opplegg med sikringssele og jackstay kan på lang vei erstatte redningsvest dersom man anser sannsynligheten for at båten kantrer som neglisjerbar, eller dersom båten vil rette seg opp igjen etter kantring. Dette kan særlig være befriende for små barn, da isoporvester kan være ganske ubehagelige og begrensende, og da en redningsvest ikke hindrer barnet i å falle i vannet.

En klatresele kan nesten alltid benyttes i stedet for en sikringssele. Den største ulempen med en klatresele er at det kan bli litt kaos og rot med tauverk på magen, men dette behøver ikke være noen stor hindring. Det er viktig å være oppmerksom på at klatreseler med feste på ryggen som hovedregel ikke er beregnet for at man skal bli hengende i lengre tid - det kan være fatalt.

Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy