Sikkerhet

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen har få bidragsytere og bør kvalitetssikres. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å lese igjennom og korrigere den


Det har alltid vært forbundet med risiko å ferdes til sjøs - men dersom man tar de rette forhåndsreglene, har med seg nødvendig sikkerhetsutstyr, vet hvordan man bruker det og utviser aktsomhet er det lite som kan gå fatalt galt. Denne artikkelen har som formål å liste opp de mest signifikante faremomentene - man bør tenke igjennom hver og en av dem, øve på å håndtere alle typer uønskede situasjoner, samt foreta forebyggende tiltak.

Ihht Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt[1] skjer de fleste dødsulykker fra åpen motorbåt, det er oftest MOB og kantring. Rapporten peker på at ulykkesrisikoen øker svært ved alkoholkonsum, mangel på flytevest, høy fart og manglende kompetanse.

Dersom noe skulle gå galt, er det best å bruke VHF for å be om assistanse. Har man ikke VHF ombord, så bruk telefonnummer 120 til kystradioen - uansett om det er en akutt nødssituasjon eller ikke, så vil kystradioen som hovedregel kunne formidle egnet assistanse.

Sjøsyke er sjeldent livstruende, men kan indirekte være med på å øke risikoen fordi sjøsykt mannskap ikke kan yte optimalt, og har høyere risikovilje.

Innhold

[rediger] Situasjoner som kan være livstruende

Disse situasjonene er sjeldent livstruende men kan være skumle nok, særlig i dårlig vær:

 • Grunnstøting i lav hastighet
 • Drift (dregging) som følge av dårlig oppankring medfører sjeldent fatale ulykker, men kan fort medføre grunnstøting eller sammenstøt.
 • Mastehavari (på seilbåt)
 • Motorstopp
 • Lyn
 • Ved seiling mot vinden kan en mislykket bauting nært land eller skjær medføre en grunnstøting.
 • Uforsiktighet når man legger til land. Dersom man prøver å dempe støtet med en nabobåt med føtter og armer, kan man ende opp med knekte føtter, og det hender også at folk faller i vannet eller blir klemt mellom båt og brygge. For båter på over ti tonn er det ganske meningsløst, men selv for båter på et halvt tonn og oppover er det en risiko for å få lemmer i klem mellom båtene - så man må i allefall være forsiktig. Skipper må aldri sende ut noen som ikke er båtvant i et slikt oppdrag.

[rediger] Situasjoner som kan føre til materielle tap

Husk på at det er viktigere å berge liv enn verdier! Når det er sagt skal man selvfølgelig forebygge materielle skader også. De mest signifikante risikoene er:

 • De fleste momentene over kan medføre materielle skader eller tap av båt; noen av dem også mens båten ikke er i bruk:
  • Brann - korrosjon i elektrisk anlegg kan være en mulig brannkilde, man må også være var på oppladbare batterier, f.eks. i lommelykter og mobiltelefoner, disse kan spontant ta fyr[2], selv når de ikke er i bruk. Risikoen er høyere i maritimt miljø enn hjemme. Det kan derfor være en god idé å ta slike ting med seg hjem når båten ikke er bruk.
  • Vanninntrenging kan godt skje mens båten står i marina dersom skroggjennomføringene ikke holder mål. Det er viktig å lukke alle stoppekraner når man forlater båten for en lengre periode. Særlig viktig dersom det nylig har vært utført vedlikeholdsarbeid på motor. Det er viktig at man husker på å åpne stoppekran for kjølevann før man starter motoren igjen!
 • Innbrudd og tyveri, dieseltyveri
 • Hærverk - ta tampene i retur tilbake til båten, og kveile alltid vannslangen opp og legg tilbake på plass etter bruk.
 • Småskader ifbm sammenstøt med andre båter eller brygge når man legger til kai. Her er det fristende å begrense skadeomfang ved å slenge ut en fot eller holde igjen, men det kan være ganske farlig.
 • Skadedyr som mus
 • Sjøis og ising - se også vinter.

[rediger] Se også

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. http://www.sjofartsdir.no/PageFiles/12474/rapport_lavopploest.pdf
 2. http://baatplassen.no/i/topic/24089-brann-i-oppladbar-lykt/
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy