Redningsvest

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet redningsvest kan oversettes til lifejacket på engelsk.[1][2] 

Fil:Life Jacket (PSF).png
Redningsvest i bruk
Fil:Alaska 2007 075.jpg
Seilervest på jenta til venstre, oppblåsbar redningsvest på damen til høyre

En redningsvest er et flyteplagg, en vest (i motsetning til en overlevelsesdrakt) som skal kunne holde hodet til en bevisstløs person godt over vann ved fall i sjøen (i motsetning til en seilervest, som fordrer at bæreren er i bevisst tilstand og kapabel til å selv holde hodet over vannet).

Det er i dag to typer redningsvester som er vanlige, det er vester med isoporinnlegg og det er selvoppblåsende vester. Isoporvestene oppleves av mange som ukomfortable, de selvoppblåsbare vestene er imidlertid dyrere og krever vedlikehold, ettersyn og kontroll. I tillegg finnes overlevelsesdrakter, kjeledresser med isoporinnlegg - med disse vil man ikke bare holde hodet over vannet, men man vil også unngå å fryse ihjel. Noen overlevelsesdrakter er fine å bruke i kaldt og vått vær og dersom man ikke svetter mye.

Det er viktig at flytemidlene prøves ut i vannet.

Det er viktig å bruke skrittstroppen, særlig på barn. Uten skrittstropp risikerer man at drakten blir dratt over hodet, og barn kan skli helt ut av redningsvesten. For menn som har reservasjoner mot skrittstropp finnes det design med to skrittstropper.

Det er påbudt å ha med nok redningsvester til alle ombord; det er selvfølgelig også viktig å bruke dem. Dette gjelder i særdeleshet i åpen båt, når man har barn med seg, dersom man har drukket alkohol, når man skal frem på dekk i en seilbåt, når man sitter i cockpit i en seilbåt (ettersom man kan få behov for å komme seg frem på dekk i full fart), dersom været ikke er helt perfekt, etc. (I seilbåt er det imidlertid anbefalt å bytte ut redningsvesten med sikringssele og sikringsrem).

De færreste bruker redningsvest mens man er innombords under dekk i lengre perioder, eller når man sitter på dekk i badetøy og nyter solskinnet nært land i lave hastigheter. Likefullt er det viktig at man kan få tak i den hurtig. I en båtbrann kan man ha svært kort tid på seg fra brannen er oppdaget til man må hoppe på havet.


Innhold

[rediger] Kommende lovpåbud

Det er pr i dag lovpålagt å ha nok vester ombord til alle, men bruken er ikke lovpålagt - dette vil sannsynligvis endres. Våren og sommeren 2014 har det vært mye politisk spill og debatt om innføring av vestpåbud - resultatet så langt: "Stortinget ber regjeringen fremme et forslag som påbyr bruk av flytevest i fritidsbåter der det er barn i båten"[3], samt "Stortinget ber regjeringen legge frem en sak i løpet av 2014 om bedret sikkerhet på sjøen, herunder en vurdering av påbud om bruk av flyteutstyr og hvordan dette kan gjennomføres"[4]. Se også Redningsvestpåbudsdebatt.

[rediger] Isoporvester

Isoporvester er relativt enkle produkter - det er lite som kan gå galt. Det hender dog at sømmer ryker ved bruk pga feilproduksjon eller aldring. Det kan være lurt å se litt over alt av sømmer, prøve å rykke litt i reimer etc, samt prøve å hoppe i vannet med redningsvesten.

[rediger] Oppblåsbare vester

[rediger] Opplæring

Det hender at utløsermekanismen feiler, til og med på helt nye vester[5]. Når man faller i vannet kan man få panikk, og da er det viktig å ha øvd på å finne frem til manuell utløser etter å ha "falt" i vannet, samt å ha øvd på å blåse opp vesten mens man er i vann.

[rediger] Barn

Det er flere grunner til at man bør være litt reserverte mot oppblåsbare vester når man har barn ombord;

 • Dersom utløsermekanismen feiler, er sannsynligheten stor for at en svømmedyktig syvåring vil få panikk og ikke være i stand til å blåse opp vesten selv[6]. For enda yngre barn er det enda mindre sannsynlig at de vil være i stand til å blåse opp vesten.
 • Utvalget av oppblåsbare redningsvester for barn er relativt smalt, tradisjonelt har det vært tilnærmet umulig å få tak i vester for personer under 40kg, men i det siste har det kommet vester på markedet helt ned til seks år[7][8]
 • Det blir fort dyrt dersom man har barn som leker slik at de faller i vannet nå og da, og dette resulterer i bytte av kullsyrepatroner.
 • Dersom et barn går i vannet og man hopper i vannet for å hjelpe til, blir man fort satt ut av spill av en oppblåst vest. Da er en isoporvest mye bedre, helst en seilervest.[9]
 • Dersom barna ikke har lyst til å ha på seg isoporvest, er det fordelaktig at foreldrene går forran som gode forbilder og bruker isoporvester.

På den andre siden hender det at barn havner i vannet med hodet ned i tradisjonelle isoporvester, dette skal visstnok aldri kunne skje med oppblåstbare vester[10]

[rediger] Vedlikehold

Oppblåsbare vester bør sees over minst annet hvert år, og gjerne hver vår - enkelte leverandører anbefaler til og med en rask kontroll hver gang man bruker vesten[11]. Rutinen er som følger[12]:

 • Vesten inspiseres, kullsyrepatron og utløser tas ut
 • Vesten blåses opp for å inspisere for lekkasjer. La den gjerne ligge oppblåst over natta. (en mulig ulempe med å blåse den opp på vanlig måte er at man tilfører fuktig luft, og kan få kondens i kammerene).
 • Det er også en fordel å prøve vesten på, og gjerne også prøve å hoppe i vannet med oppblåst vest.
 • Kullsyrepatronen veies. Vekta skal være inngravert på patronen
 • Dersom kullsyrepatronen er skadet eller korrodert må den byttes ut. Bruk gjerne opp den gamle patronen på en MOB-øving.
 • Utløsermekanismen kontrolleres; denne varierer avhengig av type vest, les bruksanvisningen. Noen er basert på en papirring som skal svelle opp i kontakt med vann og dytte til utløseren, andre baserer seg på at papirringen eller en salttablett går i oppløsning ved kontakt med vann. I begge tilfellene må disse tingene byttes ut nå og da.
 • Sjekk at kullsyrepatronen er godt nok fastskrudd.

[rediger] Se også

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
 3. https://stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=59656
 4. https://stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=60208
 5. Innlegg av Hakkannen på baatplassen.no
 6. http://www.tv2.no/underholdning/hjelperdeg/barn-skremt-av-oppblaasbare-redningsvester-4016366.html
 7. http://www.tryggogsikker.no/nettbutikk/product.php?productid=161015&cat=401&bestseller
 8. http://www.marineonline.no/oppblaasbare-redningsvest-til-barn-roed.aspx
 9. Innlegg av Herman på baatplassen.no
 10. http://www.tb.no/nyheter/advarer-mot-oppblasbare-redningsvester-1.1422493
 11. Regatta - http://www.regatta.no/index.php?page_id=3559
 12. Redningsselskapet - Vedlikehold av oppblåsbare vester - http://www.redningsselskapet.no/sikker-til-sj%C3%B8s/tips-og-triks/vedlikehold-av-oppbl%C3%A5sbare-vester
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy