RIB

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet RIB kan oversettes til Rigid-hulled inflatable boat på engelsk.[1][2] 

Fil:Rigid Hull Inflatable Boat.jpg
RIB'er har også militære anvendelser
Fil:Rigid inflatable jersey.JPG
Man forbinder begrepet RIB først og fremst med åpne båter, men det er ingenting som tilsier at en RIB ikke skal kunne ha et overbygg

RIB står for Rigid-hulled Inflatable Boat; tar man ut luften vil "understellet" (som kjøl, skrog og dørk) fortsatt være solid og i ett stykke, en liten RIB kan ikke pakkes sammen og stues bort slik som en gummibåt.

En av de viktigste bruksegenskapene til RIB er at det kan gå fort; hardt skrog og god v-profil på skroget innebærer at båten oppfører seg bedre under høy fart enn hva en myk gummibåt gjør. RIB'er er oftest utstyrt med kraftige motorer. Flyteelementene gir kraftig oppdrift langs relingen, noe som gir den god sideveis stabilitet, beskyttelse mot rulling samt sikkerhet for at båten holder seg flytende selv om den blir fyllt med vann - mange av fordelene man normalt finner i en gummibåt.

RIB'er brukes mye i SAR, politi, tollvesen, militært - men også som fritidsbåt - da er bruksområdet primært dagsturer, eventuelt transportetapper til og fra hytta, butikken, etc. Små RIB'er kan også være aktuelle som jolle.

Det finnes også båter med luftfylte stive kamre, f.eks. laget i aluminium - de har mange av de samme egenskapene som RIB'en (minus fendring), men er mer solid og egner seg bedre som større båter. Disse kan benevnes som RBB (Rigid-Bouyant Boat). Mange nyere harde joller med motor er av denne typen. Det meste av nyere harde plastjoller er med dobbeltskrog. Man har på sett og vis en flytende overgang mellom rene gummijoller, gummijoller med spanter i dørken, gummijoller med hard dørk, RIB, RBB og harde plastjoller med dobbeltskrog.

Det kan råde en viss forvirring ute blant folk, enkelte vil kanskje benevne både solide gummibåter og RBB'er som "RIB".

For ting man bør tenke på i en kjøpssituasjon, se også artiklene om gummibåt og jolle ettersom mye av det som står der også er aktuelt for RIB.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy