Primer

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk

"Primer" er maling som brukes under vannlinjen mellom selve båten og bunnstoffet. Gammelt bunnstofffjernes før man kan legge primer.

Innhold

[rediger] Plastfiber og stål

På glassfiber og stål brukes vanligvis et tokomponents epoxybasert vanntett stoff. Dette gir en viss beskyttelse mot rust, plastpest og frostsprengning. Som regel trengs det 4-6 lag for at man skal kunne være helt sikker på at det blir vanntett.

Det er veldig viktig at skroget er skikkelig tørt før man legger epoksyprimer (enkelte hevder at en glassfiberbåt bør få lov til å stå på land i et par måneder i relativt varmt og tørt vær - for stål, se Rustbehandling), ellers sperrer man inne fuktighet, og det medfører problemer som rust, plastpest og frostsprengning[1]. Når man legger epoksyprimer er det viktig at skroget er vasket helt rent og tørket skikkelig inn. Det bør være litt varme i lufta (ellers blir herdeperioden svært lang), og man bør gjøre det i en periode hvor værmeldingen tilsier at det skal være tørt over en lengre tid. Nye lag skal helst legges før laget under er fullt gjennomherdet, slik at det sitter godt[2].

Enkelte påstår også at man skal unngå epoxyprimer helt og bare bruke heftprimer[3] på glassfiberskrog. Da kan det være en fordel å ha båten i vinteropplag slik at skroget får tørke godt ut mellom sesongene[trenger referanse].

[rediger] Trebåter

Treskrog behandles gjerne med linolje for å bli vannbestandig. Det er ikke ønskelig at treverket tørker ut, mellom treskroget og bunnstoffet brukes gjerne en heft-primer som ikke er vanntett. Se også trebåt.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Innlegg av Lucas på baatplassen.no
  2. Innlegg av Tskjei på baatplassen.no
  3. Innlegg av Mulligan på baatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy