Overlevelsesdrakt

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet overlevelsesdrakt kan oversettes til immersion survival suit på engelsk.[1][2] 


En overlevelsesdrakt, flytedrakt, flytedress eller redningsdrakt er en kjeledress med isoporelementer, en slags form for redningsvest som man kler på seg. Det finnes mange forskjellige typer - noen drakter er kun ment å benyttes i nødsfall, andre drakter er ment å kunne brukes som kombinert ytterbekledning og flytevest i røft vær. Noen drakter er våtdrakter, andre er tørrdrakter. De draktene som typisk markedsføres ovenfor fritidsbåtfolket og fiskere er flytedrakter - våtdrakter ment for å kunne brukes under lavintens arbeidsinnsats. Disse gir ikke like god beskyttelse som tørrdrakter, men har ellers langt større nytteverdi - og når man først får behov for en overlevelsesdrakt er det kanskje en fordel at man har erfaring i å finne frem og ta på seg drakten.

Felles for alle typer er at de signifikant forsinker tiden det tar før man fryser ihjel i kaldt vann, og dermed øker sannsynligheten for at man blir funnet av redningstjenesten tidsnok. For å bli funnet av redningstjenesten er de også utstyrt med reflekser, lett synlige farger, og kanskje lys og PLB.

Innhold

[rediger] Flytedrakter

En våtdrakt ment for å kunne brukes f.eks. mens man fisker eller står til rors benevnes gjerne som "flytedrakt". En god flytedrakt ...

 • ... er enkel å ta av og på.
 • ... holder personen inni varm og tørr når personen ikke har fallt i vannet - også under skikkelig ruskevær, med mye nedbør, sjødrefs og bølger.
 • ... holder personen inni flytende, og med hodet godt over vannskorpa dersom personen faller i vannet.
 • ... holder holdet til personen godt over vannskorpa også dersom personen er bevisstløs eller svømmeudyktig.
 • ... bidrar til å holde personen varm (men ikke tørr) også etter at vedkomne har fallt i vannet - såpass at man kan overleve i vannet i timer i stedet for minutter.

Man blir fort varm og klam dersom man bruker en flytedrakt mens man gjør noe som helst slags form for fysisk arbeid, derfor er det en stor fordel om det er lett å åpne opp og få ventilert drakta, men fremdeles mulig å få den skikkelig på igjen etter å ha fallt i vannet. Ullklær under kan være en fordel, da ullklær kan absorbere en god del fuktighet uten å føles vått og klamt.

Redningsdrakten er særlig velegnet for å redde liv i MOB-situasjoner - faller man i vannet fra båt når det er kaldt i vannet med redningsvest har man ikke mye tid på seg før man fryser ihjel. Redningsdrakten er imidlertid ikke tilstrekkelig til at man overlever mange timer i vann nært nullpunktet.

[rediger] Redningsdrakter

En tørrdrakt kun ment å brukes i nødsfall (når man vet man må evakuere båten) benevnes gjerne som "redningsdrakt". En god redningsdrakt ...

 • ... kan man få på seg relativt raskt utpå de klærne man har på, selv i mørke.
 • ... kommer med integrerte hansker og støvler, og er helt tett (tørrdrakt).
 • ... tilbyr god beskyttelse også rundt hodet, og beskytter godt mot sjødrefs og brytende bølger etter at vedkomne har falt i vannet.
 • ... tilbyr god termisk isolering
 • ... holder hodet godt over vannskorpa, også dersom personen er besvimt eller ikke er svømmedyktig.

Den største ulempen med redningsdrakter (vs flytedresser) er at de ikke fanger opp MOB-problematikken. En flytedrakt har man typisk på seg dersom det er kaldt og dårlig vær, mens en redningsdrakt vil ligge nedpakket i båten.

[rediger] Andre drakter

Det finnes flere mellomtyper, arbeidsdrakter som er helt tett (tørrdrakt), helikopterdrakter, etc.

Er man heldig eller har de rette kontaktene kan man få tak i en billig brukt drakt fra oljeindustrien - men da må man vite hva slags drakt det er og hvilke svakheter den evt har. Det finnes mange varianter som ser ut som redningsdrakter eller flytedrakter, men som ikke er tilstrekkelig isolert, som ikke gir tilstrekkelig oppdrift i vannet, etc.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy