Ohms lov

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet Ohms lov kan oversettes til Ohm's law på engelsk.[1][2] 

Ohms lov er egentlig begrenset til utsagnet "Spenningen over en metallisk leder ved konstant temperatur er proporsjonal med strømmen gjennom den". Georg Ohm brukte ikke begrepet motstand i utsagnet sitt, og det er i ettertid at formelen mange kjenner som Ohms lov har fått inn begrepet motstand.


R = \frac{U}{I}

  • R: Resistans (Ohm)
  • U: Spenning (Volt)
  • I: Strøm (Ampere)

En ohmsk motstand er en motstand som er konstant ved en konstant temperatur og som ikke endrer seg med påtrykt spenning eller strømmen gjennom seg.

I en vekselstrømkrets vil R ikke lengre være konstant da den er sammensatt av reaktans og kapasitans til det som heter impedans. Man kan derfor ikke bruke den vanlige Ohms lov i en vekselstrømskrets.


Matematisk formel som brukes for å regne ut Spenning-Strøm-Resistans i en krets. Dersom to av størrelsene er kjente, kan man finne den tredje.

Ohms lov kan kun brukes på likestrøm og i kretser med Ohmsk motstand (motstand som er konstant uavhengig av spenning og strøm).


Nest etter Ohms lov - og dermed kommer vi egentlig bort fra wiki-artikkelens tittel - er det viktig å kjenne til formelen for elektrisk effekt (i likestrømssystemer som i en fritidsbåt med 12V batterier):


P = {U}*{I}

  • P: Effekt (watt)

U og I som ovenfor


Og til slutt har vi energien, nesten utelukkende i forbindelse med kapasiteten på batteribanken. I forbindelse med fritidsbåt finner vi da typisk at batteriet har "120Ah" - 120 ampére-timer. I teorien er det her snakk om at en batteribank kan levere 1 A (ampére) i 120 timer eller 10 A i 12 timer og tilsvarende. Energien burde egentlig også omfatte spenningen i volt på en passende måte, men i vår fritidsbåt-sammenheng forutsetter vi bare 12V eller 6 seriekoblede celler.

Hver celle i batteriet har (i utgangspunkt) da 120Ah (ved ca 2 volt) og hele batteriet med 6 seriekoblede celler 120 Ah ved 12V.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy