M-anker

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet M-anker kan oversettes til Claw anchor og Bruce anchor på engelsk. 

Fil:Bruce Anchor A719.JPG
Stort Bruce-anker (ekte)

Denne ankertypen (i dagligtalen oftest kalt "Bruce" eller "Bruce-kopi", men også "claw anchor" eller "kloanker") er kanskje den vanligste ankertypen i Norge etter dreggen. Det er billig, enkelt å få tak i (selges i nær sagt enhver butikk som selger båtutstyr) og brukbart på mange forskjellige bunntyper.

Ankertypen egner seg best i leire, og det er viktig å ha litt tyngde på ankeret.

Ankeret har gitt forbausende dårlige resultater i uavhengige tester, dens popularitet tatt i betraktning - generelt bør man heller velge et moderne anker dersom man skal kjøpe nytt og har planer om å ligge mye for anker.

Ankertypen var primært utviklet for forankring av oljerigger. Det ble patentert av Bruce Anchor Group i 1971. Da patentet gikk ut på dato blomstret produksjonen av kloner opp i stort tempo. Bruce Anchor Group har gitt opp å produsere Bruce-anker i småbåtformat - så alt av nye "Bruce-ankre" er kopier (eller evt gigantiske greier for riggmarkedet). Kopiene kan være av varierende kvalitet, både mtp materialvalg og designdetaljer (proposjoner, etc). Det er fortsatt mulig å få tak i orginal Bruce dersom man leter på bruktmarkedet.

Ankeret er direkte uegnet der det er mye sjøgress, det kan svikte i løs sand, samt dersom det havner på rygg.

Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy