Lateralmerke

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet Lateralmerke kan oversettes til Lateral mark på engelsk.[1][2] 


Lateralmerke (også kalt sideavmerker ihht wikipedia) er grønne staker med spiss topp og røde staker med flat topp, når man går i leias hovedretning (typisk inn mot havn) skal de grønne stakene være på styrbord side av båten og røde staker på babord side av båten. Huskeregler: Grønn lanterne mot grønn stake og rød lanterne mot rød stake når man er på vei mot havn. En vanlig engelsk huskefrase er ... "Is there any red port left?"

Internasjonalt markerer lateralmerkene oftest ytterpunktene til leia; man finner de ofte i par, og alltid slik at det er meningen at man skal gå mellom stakene. I Norge benyttes ofte stakene på steder hvor det kunne vært mer naturlig å bruke kardinalmerker - typisk enkeltvis, og de benyttes ofte til å markere grunner. Noen ganger står stakene til og med parvis med grunna i midten - så det er viktig å følge med hva som er leias hovedretning, og finne ut av hvilken side man skal passere uten signifikant betenkningstid, slik at man ikke feilaktig går mellom to staker som man skulle gått utenom.

I Amerika og i enkelte land i Asia er fargene motsatt; rød stake skal da være på styrbord side.

Lateralmerkene brukes ofte til å markere grunner som ligger 3-4 meter dypt, så småbåter kan ofte passere på begge sider.

De typiske norske lateralmerkene er flytende tynne syllinderformede staker utformet i glassfiber, godt forankret i sjøbunnen, men de finnes også i andre utforminger, inkludert faste søyler med lys. Stakene kan ha lys på toppen og skal ellers være utstyrt med refleks - men refleksene blir fort utslitt, så man kan ikke stole på at det skal være lett å finne staker med lommelykt eller søkelys. HIB med rød eller grønn refleks eller signallys på toppen er også å anse som et lateralmerke.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy