Kryssholt

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Fil:Tied cleat.jpg
Kryssholt med tre-slått tauverk. Dragretning fra øvre høyre hjørne
Edu miscellaneous.png

Ordet kryssholt kan oversettes til horn cleat på engelsk.[1][2] 


Kryssholt betegner en fastmontert innretning som brukes til å gjøre fast en line eller et fortøyningstau eller trosse f.eks. for å fortøye skip og båter. Det typiske kryssholt har form som en langstrakt ambolt eller en T. Kryssholt kan finnes både om bord og i land og lages i tre, plast eller metall.

En vanlig fritidsbåt har to fortøyningskryssholt akter (et til styrbord og en til babord side), samt én eller to fortøyningskryssholt i baugen. Større båter har som regel også fortøyningskryssholt midtskips på hver side.

Kryssholt brukes også for å feste skjøter og fallmasterseilbåter og liner på flaggstenger.

Det er en forutsetning at tauet normalt knytes i et kryss over kryssholtet for at man skal kunne kalle det kryssholt. Det finnes andre festeanordninger for riggtauseilbåt, ikke alle har norske navn, av og til bruker man det engelske begrepet cleat. Store skip har ofte ikke kryssholt, trossa kan gå rett fra vinsj, for slep har man store pullerter eller andre festeanordninger.

Ordet puller eller pullert kan også brukes om fortøyningskryssholt, men er mer vanlig brukt for solide fortøyningsfester på land.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy