Kortsidefortøyning

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen har få bidragsytere og bør kvalitetssikres. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å lese igjennom og korrigere den


Edu miscellaneous.png

Ordet Kortsidefortøyning kan oversettes til Mediterranean mooring og Med mooring på engelsk.[1] 


Med kortsidefortøyning menes fortøyning med hekk eller baug mot land, kai eller flytebrygge (ikke bås). Den enden av båten som ikke er fortøyd til land er da fortøyd med anker, til fortøyningsbøye (akterbøye), påler eller liner.

Kortsidefortøyning er spesielt populært ved fortøyning mot berg.

Kortsidefortøyning kan være litt mer vanskelig enn en langsidefortøyning (ofte benevnt som longside), særlig dersom man er alene ombord.

Sjekk huskeliste fortøyning først av alt.

Innhold

[rediger] Kortside vs langside

For gjestehavna innebærer kortsidefortøyning mer investering og vedlikehold enn langside, da man må ha rikelig med akterbøyer tilgjengelig. Det er også mange som misliker kortsidefortøyning, derfor er det sjeldent å finne gjestehavner som baserer seg utelukkende på kortsidefortøyning.

Kortsidefortøyning gir langt bedre kapasitetsutnyttelse ifht lengdemeter enn enkel longside-fortøyning, men gir ikke like god kapasitet som longside med tre i bredden. Imidlertid vil det som regel være mer behagelig for sist ankomne å kunne hoppe rett ned fra baugen og inn på land enn å klatre over nabobåter, særlig dersom båtene er av ulik størrelse. For først ankomne medfører det også ulempe å ha andre folk tråkkende over dekk, kanskje med skitne sko.

Med kortsidefortøyning kan man enkelt komme først og dra først uten å involvere naboer.

Med kortsidefortøyning ved vær blir belastningene spredd litt mer utover sammenlignet med longside med flere i bredden. Dersom man bruker hekkanker, bør de som ligger ytterst bruke et godt anker.

I naturhavn er kortsidefortøyning som regel tryggere enn langsidefortøyning, da man kan få båten litt lengre unna berg og grunt vann.

Det er ofte lettere å forlate fra kortsidefortøyning enn fra longsidefortøyning.

[rediger] Kortside vs bås

Kortsidefortøyning med akterbøyer er også et alternativ til bås; det kan være billigere i konstruksjon og vedlikehold, det er mer fleksibelt ifht varierende båtstørrelser, og man får dessuten pakket båtene tettere. Man taper litt på komfortablitet (knirkende fendere dersom man ligger tett, vanskelig å komme i land, ikke fullt like lett å fortøye) og brannsikkerhet.

[rediger] Baug mot land vs hekk mot land

Det kan være mest komfortabelt å ha hekken mot land for enkel av- og påstigning, men husk på at man som regel er langt mer sårbar i hekken (ror, propell, dyptgående) dersom man skulle støte inn i land eller brygge. Selv i godt vær kan en plutselig uforventet hekkbølge forårsake store skader. Man har også som regel lite kontroll når man bakker, og man er mer avhengig av god kontroll når man ankommer enn ved avgang.

[rediger] Praktiske tips

Ved en perfekt ankomst passerer man akterbøya, får festet en tamp i den, får stoppet opp båten med baugen rett ved land, og en tampeslask hopper i land med tau fra baugen. Dersom båten er tilstrekkelig liten kan en del av jobben med å få stoppet båten opp overlates til den som hopper i land, men det er best å basere seg på å stoppe båten med propell og/eller tauet til akterbøya.

[rediger] Forberedelser

Praktiske og mentale forberedelser er alltid en god ting. Se også artikkelen om longside-fortøyning for generelle tips om fortøyningsforberedelser.

 • Tillegging innebærer et visst stressmoment, det er faktisk et relativt utbredt fenomen at man plutselig får toalettbehov akkurat før tillegging. Det kan være smart å ha unnagjort slikt på forhånd.
 • Det er en ubetinget fordel å være helt edru. Risikoen for at noe går galt (eller at tilleggingen blir alt annet enn elegant) er alltid tilstede, men øker vesentlig allerede etter én øl. I tillegg er risikoen for å bli uglesett svært mye høyere dersom noe går galt og man har alkoholånde.
 • Man bør ha for seg på forhånd hvordan situasjonen er med vind og strøm.
 • Det er ingen skam å ta seg en rekognoseringsrunde før man bestemmer seg for plass.
 • To mellomlange taustumper bør ligge klart i baugen
 • Et langt tau bør ligge klart i hekken, og man bør være forberedt på hvordan det skal festes i bøya;
  • En karabinkrok på hekktauet kan være en idé - da kan man raskt tre karabinkroken igjennom øyet på bøya og klipse karabinkroken over tauet.
  • Det finnes også spesielle båtshaker som er laget for å feste tau til en bøye e.l. på litt avstand.
  • Alternativt kan man bare tre en kort tamp igjennom øyet og feste den korte tampen på båten - slik at tauet blir liggende dobbelt. En ulempe her er selvfølgelig at man trenger dobbelt så mye tau.

[rediger] Legge til

Det er best å passere ankerbøya på le side. Man må ta høyde for vind og strøm. Dersom man prøver å være for forsiktig og har for lav fart er det lett å miste kontrollen på båten.

Dersom man er alene i båten kan det være problematisk å komme seg i land med en tamp fra baugen på et forsvarlig vis. Alternativer:

 • Fortøye med hekken mot bøya og bruke jolla for å få festet et tau i land
 • Legge seg inntil en annen båt og gå rolig i land med en tamp fra baugen
 • Strekke fortøyningstauet fra baugen til styreposisjon, midlertidig legge seg longside mot brygga og hoppe i land fra styreposisjon.

Husk på at tau i propellen er en risiko dersom man går for motor og kaster mye tau i sjøen.

Dersom man skal inn mellom andre båter må fendring være klart før man legger seg inn. Dersom båtene som ligger der allerede har fendere ute, lar man være å fendre slik at det ikke blir kaos i fenderene på vei inn.

[rediger] Fortøyning

Det kan være en risiko for å dunke inn i brygga dersom det plutselig skulle blåse opp, derfor kan det være smart å holde fortøyningene ganske stramme. Baugtrossene kan fort bli ganske korte, dette kan medføre mye rykk ifbm bølger. Det er ofte en god idé å bruke strekkavlastere, videre er det anbefalt å ha to tau strekt noe ut til sidene i stedet for å basere seg på ett kort tau strekt rett til land. Man kan tilsvarende bruke to akterbøyer eller to hekkankre dersom man ønsker å ha god kontroll med båtens plassering.

Dersom man ligger tett, er det viktig med god fendring. Fenderene bør være forholdsvis rene så de ikke skitner til naboens båt. Bruk gjerne fendertrekk for å unngå fendergnikk, noen dråper zalo kan også gjøre nytten. Fendere bør være lagt ut fra begge båtene.


[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy