Kjøl

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet kjøl kan oversettes til keel på engelsk.[1][2] 


Kjølen er noe som stikker ned i vannet i båtens fartsretning, midt under båten. Kjølen er mest markant på seilbåter, da seilbåter har mest nytte av kjøl, men man finner en eller annen form for kjøl på de fleste båter.

Innhold

[rediger] Formål

Kjølen kan ha flere forskjellige formål:

  • Strukturell støtte - kjølen gir ofte soliditet til resten av båten. Dette gjelder spesielt tradisjonelle trebåter, hvor kjølen ofte kunne være laget av ett stykke. Selv på en finnkjølt seilbåt gir kjølen en viss form for støtte - når båten står i krybbe på land, skal vekta hvile på kjølen, krybba skal kun gi sideveis stabilitet.
  • Redusere sideveis avdrift, f.eks. som følge av vind - samt gjøre båten styrbar. En kjøl har typisk et lite tverrsnitt i fartsretningen, men stort areal normalt på fartsretningen, det medfører at båten beveger seg lett forlengs og bakover, men har høy motstand mot sidelengs drifting. Selv flatbunnede gummijoller har ofte små riller i lengderetningen for å til en viss grad gi økt motstand mot avdrift. Motstand mot avdrift er især viktig for seilbåter hvor man ønsker å benytte sidevind til fremdrift, men enhver båt som skal kunne styres med ror er avhengig av å kunne gli lettere fremover enn til sidene.
  • Dempe rulling. Sett at man har speilblankt vann og en helt tønneformet båt med ballast i bunnen - dersom man roterer den 90 grader og slipper, vil båten fortsette å gynge frem og tilbake i lang tid. En kjøl medfører til økt motstand og vil dempe slike bevegelser.
  • Sørge for stabilitet gjennom et lavt tyngdepunkt. Dette gjelder mest for seilbåter, hvor det er vanlig at omlag halvparten av massen er konsentrert i kjølen.
  • Beskytte båten ved grunnstøtinger og strandhogg. På noen robåter er kjølen kledd i metallbeslag for å motvirke slitasje når båten trekkes opp på land.
  • Enkelte seilbåter leveres med dobbeltkjøl, hvis primærformål er å stabilisere båten mens den står på land. En slik båt kan landsettes (typisk ved å seile inn på en sandstrand på flo sjø) uten bruk av krybbe. Dobbeltkjøl brukes også ofte på større motordrevne skip siden det gir mye retningsstabilitet og rulledemping samtidig som det er mindre dybtgående enn en tradisjonell kjøl.

[rediger] Utforming

En robåt eller motorbåt med kjøl vil ofte ha en liten v-formet kjøl langs midten av skroget, denne stikker vanligvis ikke så dypt.

Seilbåter har langt mer markante kjøler, og kategoriseres gjerne etter hva slags type kjøl de har:

I tillegg finnes seilbåter med dobbeltkjøl og seilbåter (og ikke minst seiljoller og seilbrett) med senkekjøl.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy