Kikkert

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet kikkert kan oversettes til binoculars og monocular på engelsk. 

En kikkert er kjekt å ha; den kan gi mye nyttig informasjon, f.eks. kan man finne kjennemerker på land, staker på avstand eller i halvmørket, kurs på et skip på lang avstand, ledige plasser i en stor gjestehavn, etc. I tillegg kan den tilfredstille nysgjerrigheten når man ser rare eller interessante ting i det fjerne.

Det er viktig å kjøpe en god kikkert; med de billigste variantene (kanskje <300 NOK) kan man omtrent ikke få med seg flere detaljer med kikkerten enn med det blotte øye, særlig ikke i skumringen. Steiner[1] er et eksempel på en kvalitetskikkert, men svært dyr. Biltema fører også noen anstendige kikkerter[2][3]. Forskjellen på en relativt billig (500 NOK - 1000 NOK) og en dyr kikkert kan være holdbarhet og toleranse ovenfor støt, bølger, vibrasjoner, etc[4], noe som kan være viktig i båt. Det er rapportert at en Plastimo-kikkert til ca 700 SEK ble "vindskjev" etter få måneder, vertikal forskjell på bildet på høyre og venstre øye[5].

Kikkerter benevnes med forstørrelsesgrad og størrelse på objektivet (den ytterse linsen, den man kikker ut av). En benevnelse som 7x50 betyr at kikkerten forstørrer 7 ganger og har et objektiv med en diameter på 50 mm. Hva forstørrelsen gjør, er grei, den forstørrer det man ser. Men hvilken betydning har størrelsen på objektivet? Jo, den bestemmer hvor bredt/høyt bilde man ser, hvor stort område man får oversikt over med ett blikk. I tillegg slipper et stort objektiv inn mer lys, slik at man kan bruke den litt lengre utover kvelden.

Det kan være fristende å gå for stor forstørrelse, f.eks. en 8x42 eller 10x42 for å "komme nærmere" det som skal undersøkes. Men i bølger er det vanskelig å holde en slik kikkert stabil nok, - bildet blir for urolig. Det anbefales derfor å gå for en mindre forstørrelse og et videre synsfelt, f.eks. 7x50.

Her er noen egenskaper man bør se etter:

 • Passelig god forstørrelse og stor objektivdiameter - f.eks. 7x50
 • Coating i flere lag av alle luft/glassflater
 • Solid og god rem
 • Gummibelagt
 • Fyllt med nitrogen eller argon
 • Autofokus

Kikkertgrossisten.dk har en fin FAQ om kikkerter[6]

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. http://www.dinkikkert.no/kikkert/steiner/steiner-navigator-7x50-med-kompass
 2. http://biltema.no/no/Fritid/Friluftsliv/Kikkert/Marinkikkert-7-x-50-25737/
 3. Innlegg av Euklid på baatplassen.no
 4. Innlegg av Velrund på baatplassen.no
 5. Brukererfaring bruker:tobixen
 6. http://kikkertgrossisten.dk/page/faq-hvad-betyder-det-21/
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy