Fortøye

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet å fortøye kan oversettes til to moore på engelsk.[1][2] 


Å fortøye er et samlebegrep som kan brukes omtrent for alle metoder for å feste båten.

Innhold

[rediger] Generelt

Se også huskeliste fortøyning.

Man bør bruke lange tau når man kan - det gir større elastisitet og også mer spillerom ifht bølger, tidevannsendringer, etc.

Brukes korte tau, så er det viktig med strekkavlastere. For ad-hoc strekkavlasting kan man bruke en fender, f.eks. la tauet gå i retur fra brygge til båt og ha en fender mellom de to taulengdene. Husk på at for tau som går i retur til båten trenger man evt et balansert oppsett med strekkavlastning.

Det er ansett som dårlig etikette å la store mengder tau ligge igjen på brygga - alternativene er å ta tauet i retur til båten, eller å feste til brygga med løkke eller kort tamp, og la den lange enden av tauet bli igjen i båten.

Unngå sikk-sakk-fortøyning; tau som går fra båt til brygge og tilbake til et annet festepunkt på båten. Tau i retur må festes på samme punkt på båten, ellers vil tauet bevege seg ifht brygga, det medfører raskt slitasje på tauet. Alternativt kan man ta tauet fra båten til brygga, ha en solid knute på brygga, og så tilbake til et annet festepunkt på båten - da må man huske å ha nok med ledig tamp i begge ender av tauet ellers får man et problem når man skal justere fortøyningen.

Lange tau og strekkavlastere vil redusere problemer med knirk i tauverk, men man kan også prøve med en klut mellom tau og halegatt, evt vevtape[3]. Se også artikkelen på fendring for triks mot fenderknirk.

[rediger] Naturhavn

[rediger] Kai

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
  3. Innleggbaatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy