Fender

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Fil:Fender 2008 PD 2.JPG
Kulefendere med fendertrekk, montert på rekkestøtter på seilbåt
Edu miscellaneous.png

Ordet Fender kan oversettes til Fender på engelsk.[1][2] 


Fendere brukes mellom en båt og ei kai eller mellom en båt og en annen båt for å beskytte mot skader og slitasje.

Tradisjonelt ble vevd tauverk benyttet; i dag er det nesten uten unntak oppblåstbare gummiballonger/sylindere som benyttes på fritidsbåtflåten.

Fastmonterte bildekk e.l. på kaier går også under betegnelsen "fender".

Fendertrekk (aka fenderstrømpe) brukes ofte for å unngå knirking og redusere behovet for vask av fenderene - men slike trekk kan også føre til økt slitasje på båten (trekker til seg salt og skitt, som igjen skurer på båten)[3]

Innhold

[rediger] Anskaffelse

Allminnelige, moderne, oppblåsbare fendere fås kjøpt på nær sagt enhver båtutstyrsbutikk. Man kan også kjøpe fenderstativ for enkel lagring av fendere. Fenderene kommer i forskjellig utforming, farger og størrelser.

Noen fendere selges ferdigoppblåst, andre må blåses opp selv. Noen sykkelpumper leveres med grensesnitt/nåler som med litt flaks kan passe inn på normale fendere; eventuelt kan man få kjøpt adaptersett f.eks. fra Clas Ohlson[4].

Klassisk taubasert fender kan man enkelt lage selv[5]. Man kan også få tak i utbrukte trosser gratis[6]

Man bør ha minimum seks fendere med seg, gjerne åtte dersom båten er av noe størrelse, og fenderene bør minimum være så lange at de når halvveis mellom fenderlist og vannlinje[7].

Man bør ha både kulefendere, sylinderfendere og synkefendere med seg. Kulefendere er greit å ha når man legger seg ved siden av en annen båt, samt longside i uthavn. Synkefender er greit å ha i nødsfall, longside i uthavn, samt ved lav brygge på springflo.

[rediger] Installasjon

Oppblåsing av fendere er ikke alltid like lett[8], men skal generelt kunne gå an med en standard bensinstasjonpumpe[9], evt kompressor med blåsepistol eller adapter, anbefalt maks trykk er 0.15 bar[10]. Det enkleste er kanskje å be om å få de blåst opp på stedet man kjøper fenderen, også Biltema kan tilby dette - i allefall på noen filialer[11].

Fendertau må man ha; mange båtutstyrbutikker selger egne sett med fendertau - men lengden bør jo tilpasses båt og fender, så det er kanskje greiest å kjøpe en større lengde med tau og kappe til i riktige lengder. Tykkelsen bør helst være minst 7mm; det kan være ugunstig å knyte/åpne knuter på tynnere tau[12]. Man bruker gjerne treslått tau, og lager en løkke på den ene enden; løkka tres igjennom fenderøyet, og tauet igjennom løkka. Det anbefales ikke å spleise et øye permanent rundt fenderøyet, bl.a. fordi man på et tidspunkt kanskje vil ønske å kjøre fendertauet gjennom vaskemaskin[13].

[rediger] Bruk

 • Bruk gjerne dobbelt halvstikk, men vær oppmerksom på at den er usikker og uegnet for langtidig fortøyning. Best å benytte et enkelt halvstikk rundt rekka og dobbelt halvstikk rundt tauet.
 • Dersom man vet hvilken side man kommer til å legge mot kai, plasserer man ut fendere på den aktuelle siden før man ankommer kai. Hvis man er usikker, kan man helgardere å legge ut fendere på begge sider.
 • Det er normalt å bruke rekke eller rekkestøtter for å henge ut fendere. Enkelte båter har egne kroker eller ører for dette formålet.
 • Kaiens utforming bestemmer litt for hvilken høyde man bør ha på fenderene. Man bør tenke over tidevannsforskjeller, og gjerne henge ut flere fendere, evt. henge fendere på selve kaien i tillegg til fendere på båten (men ikke glem igjen fendere på kaia ved avgang ...). For høyt plasserte fendere kan ende opp med å ligge oppå brygga, for lavt plasserte fendere kan havne i klem under bryggekant.
 • Selv om kaia er fendret, kan det være en fordel å også bruke fendere på selve båten, ellers blir det mye gnikking mellom båten og fenderene; dette kan føre til avfarging/riping og mye ulyder.
 • Dersom man ligger longside på en brygge med relativt lite ledige plasser, er det ansett som god skikk å fendre den siden av båten som vender bort fra brygga, for å signalisere at man aksepterer at andre båter legger seg på utsiden.
 • Fenderene har en sikkerhetsventil; denne kan sprette ut ved overbelastning. Sikkerhetsventilen skal peke ned mot vannet[14]
 • Det er ansett som "godt sjømannsskap" å fjerne fendring på båten kort tid etter at man har forlatt brygga. Fendere i vannet vil også bremse farta noe, samt øke risikoen for at man mister fendere.

[rediger] Vedlikehold

Fendere bør holdes rene - i tillegg til det rent estetiske kan skitne fendere ripe opp og farge over på egen båt og andres båter dersom man legger seg på utsiden av noen.

Fendertau og fendertrekk kan vaskes i vaskemaskin, særlig fendertrekk bør vaskes relativt ofte da de kan slite på båten dersom de er skitne eller salttrukne. Fendere kan vaskes med samme vaskemidler som båten, Hugos er særlig anbefalt, Maritims "fenderrens" er ikke anbefalt[15]. Enkelte anbefaler aceton, det vil effektivt løse opp litt av fenderen[16]. Enkelte spyler fenderene regelmessig med ferskvann[17]

[rediger] Synkefender

Av og til kan man ønske fendring under vannlinjen[18]; særlig dersom man ligger longside i uthavn (og i nødstilfeller - man kan uplanlagt ende opp med å ligge longside i uthavn med litt uflaks), men også ved lave faste brygger hvor vannstanden på springflo når opp til bryggekanten, eller hvor vær og bølger fører til at fenderene ender oppå brygga. Oppblåsbare fendere flyter svært godt, og kan normalt ikke brukes til dette formålet. Alternativer:

 • Bildekk - eller enda bedre, gaffeltruckdekk[19] kan med fordel brukes til formålet. Dette er kjekt å ha ombord i tilfelle nødstilfeller og longside-fortøyning i uthavn. Bildekkene kan males hvite dersom man er redd for å få svarte merker på båten.
 • Normal fender med et solid lodd, f.eks. sammenslått paraplydregg kan fungere. Pass på at loddet ikke står i fare for å skade båten (f.eks., bruk langt tau). Det er også foreslått å feste bunnen av fenderen med elastisk tau til et lavt punkt på brygga på fjære sjø, slik at fenderen blir dratt under vann på flo sjø.
 • Et forslag er å lage hull oppe og nede på en "spenstig" luftfylt fender, legge i et lodd, samt fylle den med vann, men det er neppe smart - fenderen mister da antageligvis det meste av de dempende egenskapene sine.[20]
 • Tradisjonell fender basert på flettet tau, ved bruk av synketau som f.eks. manillatau og/eller lodd innflettet i nedre del av fenderen vil den holde seg under vannflata.

[rediger] Se også

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
 3. Tråder på baatplassen.no: http://baatplassen.no/i/topic/43961-fendertrekk-praktisk-nytte-eller-bare-kosmetikk/ - http://baatplassen.no/i/topic/101368-virker-fendertrekk/
 4. http://www.clasohlson.com/no/Zefal-ventil--adaptersett/31-4890
 5. Instruksjoner på [www.instructables.com instructables.com] http://www.instructables.com/id/Boat-Fender-DIY/
 6. roger-jo på baatplassen.no - http://baatplassen.no/i/topic/106155-sikker-fortoeyning-ved-brygga-naar-forbipasserende-baater-lager-sjoe/page-2#entry1529742
 7. CB. på havgapet.com - http://www.havgapet.com/index.php?showtopic=8566&#entry151248
 8. Innlegg av tobixen på baatplassen.no
 9. Innlegg av glalaks på baatplassen.no
 10. http://youtu.be/DKzYxmFFUXc - informasjonsvideo fra Polyform
 11. Innlegg av Mille II på baatplassen.no
 12. Innlegg av -morten- på baatplassen.no
 13. Innlegg av Gunga Din på baatplassen.no
 14. http://www.batliv.com/wip4/detail.epl?id=2225663&cat=5867
 15. Innlegg av Hakkannen på baatplassen.no
 16. Innlegg av grawis på baatplassen.no
 17. Innlegg av Mouche på baatplassen.no
 18. Tråd på baatplassen.no - http://baatplassen.no/i/topic/105450-synkefendre-hva-i-alle-verden-er-det/
 19. http://baatplassen.no/i/topic/105450-synkefendre-hva-i-alle-verden-er-det/#entry1512375
 20. Igboat på baatplassen.no - http://baatplassen.no/i/topic/105450-synkefendre-hva-i-alle-verden-er-det/#entry1512199
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy