Drivanker

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen har få bidragsytere og bør kvalitetssikres. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å lese igjennom og korrigere den


Edu miscellaneous.png

Ordet drivanker kan oversettes til drogue på engelsk.[1][2] 


Et drivanker er noe som gir størst mulig motstand når den trekkes gjennom vannet. Et drivanker som senkes noen meter ned i sjøen og festes til en drivende båt vil være med på å gi en viss bremsekraft.

Innhold

[rediger] Formål

Et drivanker har følgende mulige formål:

 • Holde baugen mot vinden mens båten driver fritt, f.eks. mens man fisker fra en liten båt, har fått motorstopp eller når været er så dårlig at man har gitt opp aktiv navigering. Drivankeret skal da festes i baugen. Det kan være nødvendig med relativt kraftig vind eller ganske så stort drivanker for at dette skal ha noen effekt. Båtens utforming har også mye å si; et mesanseil vil som regel være mye mer effektivt enn et drivanker, og har man mye vindfang i forskipet vil ikke engang et fast anker kunne hjelpe for å holde baugen mot vinden.[3]
 • Holde hekken mot vinden mens båten driver fritt. I såfall festes drivankeret akterut. Dette er som regel lite hensiktsmessig - de fleste båter tåler bedre bølgeslag i baugen, f.eks. åpne båter med akterspeil eller med tung hekk (f.eks. pga påhengsmotor) risikerer å få bølgetoppen skylt inn i båten dersom man snur hekken mot vinden.
 • Hindre at båten opparbeider seg fart på vei nedover store dønninger og slår baugen hardt inn i neste bølge. I såfall bør drivankeret legges akterut, og man bør bruke stormseil eller motor for å holde litt fart.
 • Forsinke at båten blir blåst på land i tilfelle motorstopp eller for dårlige navigasjonsmuligheter. Vannmassene på litt dyp vil ikke være særlig påvirket av vinden (og vil kanskje til og med gå motsatt vei av vinden), og strømmen vil sjeldent føre båter på grunn.
 • Dersom roret er knekt e.l. vil et drivanker til en viss grad kunne brukes til å styre båten.

[rediger] Produkter

Jo større drivanker, jo større effekt. Det finnes ingen fasitsvar på hvor stort drivankeret skal være, men en av mange tommelfingerregler sier at drivankeret skal ha en diameter på en tredjedel av båtlengden. Alle monner drar dersom været er skikkelig ille - en provisorisk ordning kan gjøre god nytte.

Mange brukererfaringer tilsier at drivankerene for under en halv båtlapp fra f.eks. Maritim AS[4] er alt for små, omtrent effektløse og ikke gjør annen nytte enn leketøy[5].

SeaBrake[6] anbefales av enkelte [7]. Para-Tech har også et anbefalt drivanker[8].

Utbrukte fallskjermer kan anvendes.

[rediger] Utsetting

Man bør bruke relativt langt tau, kanskje tre båtlengder langt. Det er viktig at man får drivankeret noen meter ned i vannet, ellers vil det drive i omtrent samme fart som båten - så viktig å bruke daumann, lodd eller kjetting.

[rediger] Provisoriske løsninger

Alt som finnes ombord som kan skape motstand kan vurderes brukt, gjerne i kombinasjon:

 • Allminnelig anker
 • Tau - gjerne knytt/vaset sammen på en slik måte at man får mest mulig motstand
 • Fendere (festet til anker eller noe annet tungt, slik at man får dem under vann)
 • Madrasser og puter
 • Klær
 • Bøtte, gjerne en aluminiumspøs

[rediger] Alternative stormstrategier

I en seilbåt kan det være et alternativ å ligge bi eller å seile aktivt med klossrevet seil. (det siste kan gjøres med et drivanker på slep).

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. Se mer på engelsk Wikipedia.
 2. Se mer på norsk Wikipedia.
 3. http://baatplassen.no/i/topic/1503-drivanker-fungerer-det/page-3#entry890563
 4. Drivankere hos Maritim: http://www.maritim.no/sikkerhet_2/drivanker/drivanker-3-tonn - http://www.maritim.no/drivanker-40-fot
 5. http://baatplassen.no/i/topic/1503-drivanker-fungerer-det/#entry15122 samt http://baatplassen.no/i/topic/86388-valg-av-drivanker/#entry1218282
 6. http://www.seabrake.com/ - selges bl.a. av Seatronics: http://www.seatronic.no/drivanker-c-67/seabrake-drivanker-gp24-p-1290
 7. http://baatplassen.no/i/topic/86388-valg-av-drivanker/#entry1218317
 8. http://seaanchor.com/
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy