Bo i båt

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen har få bidragsytere og bør kvalitetssikres. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å lese igjennom og korrigere den


Det er fullt mulig å bo i båt - nær sagt uansett båtens størrelse. For mange er det en drøm - det gir frihet, mulighet til å flytte når som helst, mulighet til å dra på tur omtrent når som helst og hvor som helst uten å måtte pakke særlig, mulighet til å spare pendlertid ved å ankre opp boligen rett utenfor kontoret.

Krav til bokomfort er en veldig subjektiv ting - enkelte greier seg fint i en enkel 24-foters plastbåt fra 70-tallet med tilgang til nødvendige fasciliteter i båthavna, for andre er det helt uaktuelt å bo i en båt på under femti fot og med alt av fasciliteter tilgjengelig i båten.

Innhold

[rediger] Økonomi

Det kan være penger å spare på å bo i båt:

 • De av oss som har stor interesse for båt vil jo oftest uansett ha en båt - og da kan det være økonomisk gunstig å slippe kostnadene forbundet med huseierskap, evt kunne tjene penger på å leie ut huset, evt, båten kan finansieres ved at man selger huset!
 • I enkelte tilfeller er det økonomisk realiserbart å kjøpe båt, men ikke hus. Å kjøpe båt kan være veldig økonomisk gunstig sammenlignet med å leie bolig.
 • Ingen dokumentavgift, MVA eller andre avgifter ved kjøp/salg av bruktbåt innenlands. I motsetning til hus/leilighet kan en båt når som helst kjøpes eller selges tilnærmet uten avgifter eller kostnader, og man kan også svært enkelt flytte på hele båten dersom man er misfornøyd med lokasjonen.
 • Dersom man ønsker å bo sentralt, så vil man som regel kunne finne båtplass relativt nært sentrum for en relativt billig penge, mens fast eiendom i samme område er hinsides økonomisk rekkevidde for de fleste av oss. Dette gjelder især vinterstid, mange sentrale gjestehavner tar i mot båtboere utenfor gjestehavnssesongen.

... men husk ...

 • Båt koster veldig mye mer i vedlikehold enn hus.
 • Båthavn, kjøp/leie av båtplass innebærer også en kostnad.
 • Hvordan har man tenkt å ordne seg med varme og kokemuligheter? En gjennomsnitts båtboer bruker kanskje mindre energi enn en gjennomsnitts landboer, men energikostnaden kan bli signifikant dersom man bruker diesel til oppvarming og gass til matlaging, kanskje betaler overpris for landstrøm, og i tillegg ønsker komforttemperatur på 21C inne i båten selv på dager med -15C utenfor.
 • Hus er ansett for å være et investeringsobjekt - en båt synker støtt og stadig i verdi, mens verdien i et hus ofte er økende.
 • Med dagens skattepolitikk så er det veldig gunstig å kjøpe en lånefinansiert stor enebolig og leie ut halvparten - man har ikke samme muligheter i båt.
 • Dersom man bor i en trang båt med lite pantry og lite med fasciliteter, så bør man også ta høyde for at man vil ønske å bruke mer tid på land og ditto mer pengebruk på kaféer, ferdigmat, kaffebar, etc.

Et problem å være oppmerksom på: skal man ha "bostandard" må man opp i et betydelig beløp, og det kan være mye vanskeligere å få lånefinansiert båt enn å få lånefinansiert hus. Lånefinansiering av båt innebærer enten at båten registreres i NOR eller at man har andre verdier å bruke som pant. Lånefinansiering av båt med pant i båten er ikke en like strømlinjeformet operasjon som lånefinansiering ved kjøp av bolig; flere har rapportert at de har havnet i en catch-22-situasjon hvor banken har nektet å yte lån før båten er registrert på kjøper i Norsk Ordinært Skipsregister, mens selger har nektet å omregistrere båten før pengene er på konto. Det kan også være et problem at banken nekter å gi lån til bruk av båt som bolig fordi banken krever fast bosted, og båten ikke er å regne som fast bosted[1]

[rediger] Båttype

De fleste båttypene kan egne seg som bobåt. Seilbåt er det mest vanlige, årsaken er kanskje ofte at prisen på seilbåt ofte ligger lavere enn pris for en tilsvarende motorbåt, slik at man får mest for pengene med seilbåt. En ulempe med typiske seilbåter er at det er lite vindusarealer og dermed lite lys ned til boområdet, men det gir jo også fordel ifht lite innsyn.

Det kan være juridisk skummelt å ha en båt som ligner for mye på et hus[2].

[rediger] Båthavn

Enkelte båthavner tillater eksplisitt båtboere, andre tillater det eksplisitt ikke. Noen båthavner tar i mot båtboere med åpne armer og legger til rette for dette, andre ikke. Dette er noe man bør sjekke opp når man velger seg båthavn. Man kan antageligvis vinne noe godvilje på å bidra med litt vakthold og tilsyn i båthavna[3].

Ikke alle båthavner har strøm på bryggene - noen vil hevde at landstrøm er helt uunværlig, man skal i allefall vite hva man gjør dersom man velger å bosette seg i en båthavn uten landstrøm. De fleste båthavnene har ferskvann på bryggene - men hvordan er drikkevannskvaliteten, og hvordan er tilgangen til ferskvann vinterstid?

Båthavna bør ha tilstrekkelig med fasciliteter på plass - særlig vaskemaskin mangler ofte ombord.

Det sies at ved fast eiendom er det tre ting som gjelder - lokasjon, lokasjon og lokasjon. Skal man bo i båt er det selvfølgelig ikke vilkårlig hvor man plasserer båten - plasseringen må være sentral ifht arbeidssted, studiested, venner, fritidsinteresser, etc. Det er imidlertid langt enklere å bytte båthavn enn om man må kjøpe/selge fast eiendom ifbm en flytteprossess!

Mange båthavner er helt stengt om vinteren, mens noen gjestehavner som normalt ikke tilbyr faste plasser åpner eksplisitt opp for båtboere vinterstid. Enkelte båtboere lever et "trekkliv" med forskjellig sommerhavn og vinterhavn.

Noen båthavner har strøm inkludert i leieprisen, andre har målere hvor man betaler etter forbruk. I enkelte havner betaler man markedspris, i andre er det et påslag - priser opp til NOK 2.50 pr kWh forekommer! Dette er noe man bør være obs på, med slike priser lønner det seg nok å fyre med dieselvarmer i stedet for el, og man må være gjerrig på strømforbruket.

[rediger] Fasciliteter og komfort

Dersom man skal bo i båt, må man være bevisst både i valg av båt og valg av båthavn. Se også Kjøp av båt - letefasen#Komfort for tips om hva man bør tenke på mtp båten.

Det man mangler av fasciliteter i båten trenger man å ha tilgang på i båthavna eller fra venner, arbeidssted, studiested e.l. Vaskemaskin er typisk en ting man ikke har tilgang til ombord. Med utgangspunkt i studentøkonomi kan et krav om dusj ombord fort utgjøre forskjellen på om man kan finne en båt man har råd til eller ikke[4] - man kommer seg faktisk ganske langt med en enkel vaskeklut, og de fleste arbeidssteder og studiesteder har dusj, samt ganske mange småbåthavner.

Fuktighet er et særlig problem når man bor i båt - se også avfukting. Man bør særlig være oppmerksomhet på at fuktighet under madrasser - spilebunn under madrassen er av enkelte ansett som et must[5] og i klesskap (kan til en viss grad tolereres dersom man lagrer alt av klær i plastbokser med lokk), samt kondens langs bakveggen i bokhyller etc kan utgjøre et problem. For å unngå problemer med kondens vinterstid bør båten være isolert, dersom alt som skiller kahytten og frosten ute er et tynt lag glassfiber, så medfører det problemer både mtp varmetap og kondens.

Vær særlig oppmerksom på takhøyde - dersom man må gå rundt krumbøyd hjemme, påfører man seg fort ryggproblemer.

Båtlukt må man også være veldig var på. Det som er akseptabel mengde båtlukt når man er ute på en helgetur eller ukestur er ikke nødvendigvis akseptabelt når man bor fast på båten - lukten vil sette seg fast i klær og eiendeler.

Varme er viktig. Dersom man vet at man vil ligge med landstrøm hele vinteren, kan man greie seg med elektrisk oppvarming. Det er mange som bruker dieselvarmer, men den lager en del støy. Pottebrenner er et godt alternativ.

Et godt landstrømsanlegg og mange landstrømskontakter kan være kjekt.

Man bør ha stor septiktank, slik at man slipper å måtte bekymre seg for kapasiteten, utsette nødvendige ærender fordi det er for lang vei til landdoen, etc. En god del båtboere lar septiken gå rett ut i båthavna, men det er både ekkelt og ulovlig!

Et godt og energieffektivt kjøleskap kan også være viktig, samt gode kokemuligheter.

[rediger] Eiendeler

De fleste har eiendeler som enten er for stor til å få plass på en liten båt, eller som ikke tåler fuktighet eller salt - f.eks. penklær, sportsutstyr som ski og sykkel, musikkinstrument(er), viktige dokumenter, bøker, etc. Med liten plass må man prioritere beinhardt på hva man skal ha ombord og hva man ikke skal ha ombord. Det man ikke har ombord må man enten kvitte seg med, evt leie lagring, få hjelp fra venner, ha stående på arbeidssted/studiested, etc.

Eierskap av våpen kan være problematisk, da det ikke er tillatt å permanent oppbevare våpen i båt og heller ikke utenom boligen sin[6].

En båt er som regel ikke innbruddssikker, så man kan heller ikke ha for mange verdisaker eller viktige dokumenter ombord. Passet tar man med seg i stedet for å etterlate i båten, dersom man eier sølvtøy er det neppe noen god idé å ha det liggende i båten. Når det er sagt, i en båt av en viss størrelse finnes det alltid mange lure gjemmesteder, steder hvor en allminnelig innbruddstyv ikke ville drømme om å lete etter verdisaker.

Mange gjenstander, klær etc kan med fordel lagres/systematiseres i gjennomsiktige plastbokser med lokk, det beskytter mot lukt og fuktighet, gjør det relativt lett å finne frem i ting, og kan av og til virke plassoptimerende.

[rediger] Barn

Se også barn.

Det kan være vanskelig å få bostedet godkjent i folkeregisteret, og dermed kan det være vanskelig å få barnehageplass, skoleplass, etc.

At hjemmet er lite og trangt oppveies kanskje av stort uterom med gode muligheter for spontanturer med båt, bading, fiske, lek med jolle, etc.

Det er viktig at barna har kort vei til å leke med andre barn, det kan være vanskelig å få til i ei båthavn.

[rediger] Vinter

Se også vinter.

For å bo i båt vinterstid trenger man først og fremst en båt med litt isolasjon og gode muligheter for oppvarming, men det er også andre problemstillinger å ta hensyn til - f.eks., hvordan skal man få tak i vann? De fleste vannkraner som er tilgjengelig for fylling av vann sommerstid er stengt om vinteren. Dersom man bor i en liten båt og stort sett bruker fasciliteter på land holder det kanskje å bære vann i drikkevannsflasker som fylles innendørs - men planlegger man å bruke dusj, varmtvann etc ombord i båten, må man ha en plan på hvordan man kan få fyllt vann vinterstid. Store vanntanker er anbefalt, slik at man slipper å fylle ofte. Eventuelt watermaker.

Man kan generelt finne båtplasser relativt rimelig for vintersesongen, ettersom de fleste båtene skal opp på land, men ikke alle båthavnene tillater båtboere.

Enkelte pleier å legge isolasjonsmatter over båten på vinteren. Dobbelt lag med bobleplast over vinduer (festet med solid tape) reduserer også varmetapet og holder kondensen vekk fra vinduer[7].

[rediger] Folkeregisteret

Folkeregisteret godtar som hovedregel ikke registrering av båt eller båthavn som fast bosted, selv om det av og til løser seg[8]; dersom man faktisk bor i båten er man å regne som "uten fast bosted" - påstår folkeregisteret. Forskrift om folkeregistrering[9] og lov om folkeregistrering[10] støtter tilsynelatende ikke dette synet[11].

Det kan være utfordringer knyttet til å være UFB, bl.a. ifbm skole, barnehage, bruk av offentlige elektroniske tjenester - enkelte rapporterer også at det gjør det vanskeligere å lån, forsikring, mobilabonnement etc - atter andre er redd for at UFB-stempelet kommer til å forfølge dem livet ut; UFB er en betegnelse som er assosiert med narkomane uteliggere. Det er nok riktig at det innebærer ulemper å være UFB, men det har neppe noen irreversible effekter.

Ganske mange båtboere har registrert bosted et annet sted enn i båten, noen føler seg tvunget til det[12][13]. Flyttemelding ut av landet er også brukt for å unngå "UFB-stempel"[14]. Hovedregelen er at man er pliktig til å registrere seg som bosatt på det stedet der man har sin "regelmessige døgnhvile", men folkeregisterforskriften kapittel fem[9] har mange unntak som kan benyttes, bl.a. kan man fortsatt beholde hjemstedsadressen ifbm midlertidig flytting til studiested, arbeidssted, ukependling, etc.

Andre er registrert som UFB og har ingen problemer med dét[15][16][17].

Mange båtboere leier postboks, slik at de har en fast postadresse. Det er blitt påstått at UFB'ere har rett til gratis postboks[18].

[rediger] Risiko

Ved bygging av hus har man svært mange forskrifter, standarder og lover å forholde seg til, mange av disse er ment å sikre gode boforhold, varme, ventilasjon, ENØK og ikke minst sikkerhet. Som båtboer er man mer utsatt for brann, uvær, innbrudd, CO-forgiftning og en hel del andre problemer enn som husboer. Brann er kanskje den største risikoen, det er viktig å ha røykvarsler ombord - gjerne flere av dem, de må bråke såpass at man våkner av dem, og det er viktig at man har brannøvelse med jevne mellomrom og øver seg på evakuering gjennom ulike veier. Slokkeutstyr må også være på stell.

I motsetning til et hus kan en båt synke. Risikoen er lav så lenge båten ligger fortøyd i havn og man er ombord - man vil som regel oppdage lekkasjen raskt nok til at man kan sette i gang tiltak, og man vil i det minste berge livet - det skal svært mye til for at man ikke greier å evakuere båten i tide.

Se også artikkelen om sikkerhet.

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

 1. Innlegg av mr.loffern på baatplassen.no
 2. "Levebåten Marie" ble erklært uønsket i Bærum av tobixen på baatplassen.no
 3. Innlegg av Hakkannen på baatplassen.no
 4. Innlegg av Eureka på baatplassen.no
 5. Innlegg av Eureka på baatplassen.no
 6. Innleggbaatplassen.no
 7. Innlegg av goorf på baatplassen.no
 8. Osloby.no: uteliggere i havn - http://www.osloby.no/nyheter/Uteliggere-i-havn-7183302.html
 9. 9,0 9,1 https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2007-11-09-1268#KAPITTEL_5
 10. https://lovdata.no/dokument/NL/lov/1970-01-16-1
 11. Innlegg av tobixen på baatplassen.no
 12. Innleggbaatplassen.no
 13. Innlegg av Hakkannen på baatplassen.no
 14. Innleggbaatplassen.no
 15. Innlegg av Lars O på baatplassen.no
 16. Innlegg av pegunda på baatplassen.no
 17. Innleggbaatplassen.no
 18. Innlegg av Ask på baatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy