Om Båtwiki

Fra Båtwiki
(Omdirigert fra Båtwiki:Om)
Gå til: navigasjon, søk

For English translation, see About Baatwiki

Innhold

[rediger] Formål

Her ønsker vi å lage en rik og oppdatert kunnskapsdatabase om båt og båthold, for norske forhold og på norsk (men med relevante oversettelser av båtgloser).

  • Det finnes ekstremt mye informasjon om båt på diverse webfora - men å finne frem til informasjonen er ikke alltid like lett - av og til finner man hundrevis av tråder, andre ganger finner man én tråd med mange tusen innlegg. En wiki kan være veldig mye mer velegnet til å konsentrere kunnskapen, og gjøre den lett å slå opp i.
  • Vi ønsker også en crowd-sourced karttjeneste hvor det er mulig å legge inn informasjon om bunkringsmuligheter, gjestehavner, slipper, etc. Vi savner en god tjeneste hvor hvem som helst kan legge inn oppdateringer basert på egne erfaringer. Her har vi mange konkurrenter, men ingen av de har både gode tekniske løsninger, gode lisenser og gode samhandlingsløsninger. Vi tror vår tjeneste har potensiale til å vinne frem.

[rediger] Bidrag og økonomi

Artikkelen om hvordan bidra inneholder både informasjon om hvordan man bidrar, samt om hvem som har bidratt mest hittil. Økonomien i prosjektet er også helt transparent.

[rediger] Disclaimer - innholdsmessig kvalitet

Når man finner innhold på web, må man uten unntak anvende kildekritiske briller. På en wiki kan hvem som helst skrive inn hva som helst, eller slette vesentlig informasjon - og selv wikiskribenter med gode hensikter kan være sneversynt eller ha sterke meninger. Kvalitetskontrollen på wiki'er tenderer til å bli god dersom et tilstrekkelig antall aktive og engasjerte bidragsytere bidrar og holder et øye med innholdet - dessverre har ikke båtwiki'en nådd en kritisk masse med aktive bidragsytere enda.

Det er deg som leser som må foreta en endelig vurdering av påliteligheten til informasjonen her. Når man er til sjøs kan feil informasjon medføre både alvorlige personskader, alvorlige materielle skader og i ytterste konsekvens dødsfall!

Et stort flertall av fritidsbåtene her i landet er små, åpne motorbåter på under åtte meters lengde - mens de mest aktive bidragsyterene til Båtwiki eier bedekkede (seil)båter på over åtte meters lengde. Dette gir et visst "bias".

Dersom du ser åpenbare feil, mangler eller bias, så si i fra! Det er mange muligheter: Rediger artikkelen, legg igjen kommentar på diskusjonssiden, bruk feedback-knappene eller send en epost!

[rediger] Rettigheter

Se Båtwiki:Opphavsrett

All tekst som blir lagt inn på denne wiki'en skal følge Creative Commons-lisensen CC-BY-SA 4.0. Det er greit å linke opp til innhold som følger andre lisenser.

For bildeopplastinger kan man velge lisens. Det er godt nok at opphavsrettslig eier eksplisitt tillater bruk av bildet på Båtwiki. Logoer og katalogbilder fra nett kan til en viss grad være akseptabelt uten eksplisitt samtykke, dersom det er å anse som "fair use". Man tagger slikt med lisensen "unknown".

Bruker:Tobixen tenker å legge ut databasedumper (minus brukertabellen) etterhvert dersom noen ønsker å ta backup av innholdet eller lage en lokal kopi. (er det andre ting enn brukertabellen som må beskyttes?)

[rediger] Teknisk informasjon

Her bør det skrives litt.

Se også disaster recovery.

[rediger] Se også

Informasjon på engelsk: About Baatwiki

[rediger] Kontakt

Dersom du har noen som helst spørsmål eller kommentarer om wikien, eller sliter med å få til redigering (pga spamproblematikken har jeg valgt å benytte meg av en del aggressive IP-svartelister), ta kontakt med Tobias Brox på adm@baatwiki.no. IRC: #baatwiki på freenode.

Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy