Båtsmannsstol

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Edu miscellaneous.png

Ordet båtmannsstol kan oversettes til bosun's chair og boatswain's chair på engelsk.[1] 


En båtsmannsstol benyttes ved mastearbeidseilbåter. En god båtmannsstol er ofte konstruert slik at du kan arbeide fritt med begge hender på masten og mastens tilbehør. Båtmannsstolen har gjerne lommer, festekroker og/eller annen innretning for trygg oppbevaring av verktøy.

Båtmannsstolen bør være konstruert slik at bena ikke "dovner" ved lengre opphold i masten. Noe som bl.a. kan være tilfellet ved bruk av klatresele, tau o.l.

Båtmannsstolen heises ved å bruke fall eller andre solide liner fra mastetoppen ved hjelp av båtens vinsjer.

De fleste båtmannsstoler man får kjøpt i butikken i dag er myke båtmannsstoler som man "kler på seg". Noen av disse er godt nok sikret - i den betydning at man ikke faller ut av båtmannsstolen eller har en risiko for å ende opp-ned i stolen - andre bør brukes sammen med en klatresele eller sikringssele som sikring. Alternativene er å lage noe selv, eller å kjøpe en hard båtmannsstol (som ligner mer på en stol enn en klatresele) - i såfall er det svært viktig med klatresele eller sikringssele.

Uansett om man har separat sikring eller stoler på at båtmannsstolen gir tilstrekkelig sikring, så bør man bruke to tau, et for løfting og ett for sikring.

[rediger] Se også

Arbeider i seilbåtmast

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy