Ankervinsj

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Stubb.pngDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Om du vet mer om temaet kan du hjelpe Båtwiki ved å utvide den


Edu miscellaneous.png

Ordet ankervinsj kan oversettes til windlass på engelsk. 


Med ankervinsj mener man nesten uten unntak en elektrisk vinsj plassert i hekken eller baugen, dedikert til å dra opp (slippe ut) et anker, og nesten uten unntak spesielt konstruert til å dra opp kjetting. (Dersom båten har ankervinsj, bruker man nesten alltid kjetting, dersom båten ikke har ankervinsj bruker man nesten alltid tau).

En elektrisk ankervinsj er ikke helt uten ulemper - den er tung, medfører økt kompleksitet, koster i anskaffelse og installasjon, krever mye strøm, har potensiale for å foråsake alvorlige feil (f.eks. kortslutninger i reléer slik at vinsjen begynner å vinsje av seg selv mens båten ligger for anker, eller slippe ut anker under seiling) - også bråker den, oppankringen blir ikke helt det samme med elektrisk vinsjing som når man lydløst kan slenge ut et anker og lydløst dra det opp igjen.

En normal utrent voksen mann kan løfte opp et anker på ca 15 kg, og da anbefales det sterkt å bruke tau fremfor kjetting. På seilbåt kan gjerne fallvinsjer på mast benyttes for å gi mulighet til pauser og økt kraft ved heving av anker. Man må uansett være forsiktig, det er tungt å løfte et anker på 15 kg, og det kan fort gå galt for ryggen - se wikipedia om prolaps[1][2].

Innhold

[rediger] Installasjon

Ankervinsjer drar veldig mye strøm, og bør være montert med tykke kabler mot et lokalt batteri, gjerne et startbatteri.

[rediger] Egenskaper

Noen ankervinsjer kan løses ut i fri og slippe ut ankeret i "fritt fall", mens med andre er det en tidkrevende prossess å vinsje ut ankeret.

Noen ankervinsjer kan brukes både på tau og kjetting.

Dersom vinsjen av en eller annen grunn ikke skulle virke, er det smart å ha mulighet til å vinsje opp ankeret manuelt.

Noen ankervinsjer kommer med fjernkontroll og telleverk slik at man kan få ut ankeret med ønsket lengde kjetting, målt på millimeteren, bare ved å trykke på noen knapper.

[rediger] Bruk

Kreftene fra ankeret skal helst ikke arbeide på vinsjen, helst bør man ha kjettingavlastere for å overføre kraften til fortøyningskryssholt mens båten er oppankret. Samme når ankeret tas opp og legges på ankerrulle, da bør ankeret festes til kryssholt slik at ikke sjakler, evt svivel og ankervinsj utsettes for belastning. På den andre siden vanskeliggjør dette rask dropping av anker i en nødssituasjon.

Det kan være smart å skru av strømmen, evt strøm til reléer når vinsjen ikke er i bruk. Kortslutninger i reléene kan skje, da risikerer man at ankeret plutselig hales opp av seg selv mens båten ligger for anker, eller at ankeret slippes ut av seg selv mens man seiler.

[rediger] Vedlikehold

En ankervinsj bør jevnlig sees over ... fixme

  1. Innlegg av Hulda på baatplassen.no
  2. Innlegg av ErikAN på baatplassen.no
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy