Anker

Fra Båtwiki
Gå til: navigasjon, søk
Fil:Rodgers Anchor.png
Rodgers Anchor
Edu miscellaneous.png

Ordet anker kan oversettes til anchor på engelsk.[1][2] 


Et anker er et redskap til å fastgjøre et fartøy, en bøye eller lignende til sjøbunnen (bortsett fra et drivanker).

I dagligtalen tenker man oftest på anker for midlertidige fortøyninger - et anker man har med seg i båten, slipper ut når man skal ankre opp, og drar opp igjen når man skal avgårde igjen. Viktige egenskaper med et slikt anker er at det har gode holdeegenskaper i forhold til masse, samt at det enkelt lar seg stue bort. I dagligtalen enkelte steder i landet (kanskje særlig Østlandet) er det allminnelig å si "dregg" når man mener anker.

Skal man lage en f.eks. en fortøyningsbøye bruker man et permanent anker - de fleste permanente anker er basert på å bruke såpass mye masse at ankeret blir urokkelig, f.eks. store sementblokker.

Innhold

[rediger] Veiledning

Underartikler:

[rediger] Hekkanker vs bauganker

Dersom båten er stor nok, kan det være smart å ha anker både i baugen og i hekken. Har man liten båt og lite anker, er det trivielt å flytte ankeret mellom hekk og baug.

Det vanligste er å bruke hekkanker når man fortøyer med en tamp i land, samt å bruke bauganker ved en allminnelig oppankring (også kalt svai). I sistnevnte tilfelle vil man da som regel få bølger og vind inn mot baugen.

I enkelte situasjoner situasjoner kan det være fordelaktig å bruke begge ankrene, men da er det viktig at man vet hva man gjør; det er relativt utbredt landkrabbetankegang å tro at det kan være nyttig å slenge et ekstra anker i vannet "for sikkerhets skyld", men dette innebærer fort rot, kaos og økt risiko for dregging.

En båt har jo ikke bremser - har man et lett tilgjengelig hekkanker fra styreposisjon kan man av og til avverge katastrofer.

[rediger] Virkemåte

De fleste anker har klør som under oppankring kjører seg fast i havbunnen dersom ankeret ligger relativt flatt langs havbunnen. Når man haler inn ankeret ligger man rett over ankeret med båten, ankeret reiser seg da horisontalt og slipper havbunnen. Enkelte bruker også en egen ankerbøye som er festet med tau til bunnen av ankeret - da kan man bruke dette tauet til å få opp ankeret nær sagt uansett hvor godt fast det sitter.

[rediger] Typer

[rediger] Tilbakemelding

Gi tilbakemelding på denne artikkelen - bruk diskusjonssiden eller knappene nedenfor:

Du kan selvfølgelig også redigere artikkelen direkte.

[rediger] Referanser

  1. Se mer på engelsk Wikipedia.
  2. Se mer på norsk Wikipedia.
Personlige verktøy
Navnerom

Varianter
Handlinger
Navigasjon
Båtwiki
Verktøy